Грузия посече Путин: Русия е агресор

Грузия разкритикува руската агресия

Грузия посече Путин: Русия е агресор | StandartNews.com

Русия си навлече поредната критика заради войната. Този път Грузия разкритикува руската агресия, 15 години след войната, противопоставила тази страна на Русия, предаде Франс прес. Тбилиси призова също така за край на окупацията в двата грузински района Абхазия и Южна Осетия.

"Ние знаехме от дълго време, че Русия е агресор. Ние знаем това и светът също го знае", заяви днес пред журналисти грузинският премиер Иракли Гарибашвили по повод 15-ата годишнина от войната между Русия и Грузия. 

През 2008 г. в нощта на 7 срещу 8 август руската армия навлезе в Грузия, за да се притече на помощ на Южна Осетия, проруска сепаратистка територия, срещу която Тбилиси бе започнал военна операция, припомня Франс прес.

Грузия беше разгромена за 5 дни  от руските сили, които заплашиха че ще превземат грузинската столица. Споразумение за мир в крайна сметка доведе до изтегляне на руските военни, но Москва призна независимостта на Южна Осетия и на Абхазия, друг грузински проруски сепаратистки регион, и запази оттогава силно военно присъствие там.

"Нашето основно предизвикателство е да сложим край на тази окупация", подчерта днес Гарибашвили, като същевременно настоя за мирно разрешаване на въпроса.

От своя страна руският заместник ръководител на Съвета за национална сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който беше президент през 2008 г., аргументира решението на Москва да се намеси преди 15 години в Грузия с защита на населението на Южна Осетия и Абхазия от  врага.

"Нашите въоръжени сили бързо и строго наказаха арогантните националисти за пет дни", написа Медведев в "Телеграм".

Той също така разкритикува Запада за подкрепата му за Михаил Саакашвили, тогавашния грузински президент, и направи паралел между кратката война в Грузия и руската военна операция в Украйна.

"Както стана през август 2008 г., сега нашите врагове ще бъдат смазани и Русия ще постигне мир при своите собствени условия", увери Медведев.

Украинският президент Володимир Зеленски пък изрази солидарността на Киев с Грузия пред руския агресор.

"Украинците са солидарни с народа на Грузия и аз благодаря на всички грузински граждани, които защитават свободата заедно с нас", заяви той в ежедневното си обръщение към сънародниците си, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай