Гръцките дългове може да се погасят в удължен срок

Гръцките дългове може да се погасят в удължен срок | StandartNews.com

Гърция може да погаси дълговете си в удължени срокове. За съществуването на тази възможност се застъпи заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен.

Пред телевизия Yle Катайнен сподели вярата си и че воже да се намалят процентните ставки по кредитите на Гърция. 

Наскоро гръцкият парламент прие пакет от мерки, предвиждащи повишаване на данъците и намаляване на пенсиите. Промените са синхроницирани с кредиторите, но не срещнаха одобрението на хиляди гърци. В последните седмици южната ни съседка не веднъж беше блокирана от национални стачки, предизвикани именно от недоволство спряво мерките на правителството. 

Катайнен смята, че приетите от Гърция мерки могат да се окажат достатъчни за това еврогрупата да приеме отпускането на пореден транш финансова  помощ за страната. Според еврокомисаря най-сериозната задача пред Гърция си остава оздравяването на банковия сектор.

В понеделник финансовите министри от еврозоната ще проведат извънредно заседание, за да обсъдят програмата за финансова помощ за Гърция и ролята на Международния валутен фонд в нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай