Голямо решение идва от ЕС. Кой засяга

Законодателите вече постигнаха споразумение по закона през март

Голямо решение идва от ЕС. Кой засяга | StandartNews.com

Постоянните представители на страните членки на ЕС постигнаха в петък споразумение относно ключовия законопроект за възобновяемата енергия, след като Европейската комисия се съгласи за евентуално освобождаване на някои заводи за амоняк от целите за възобновяемите горива, съобщава Ройтерс.

Декларацията на Комисията слага край на задънената улица при приемането на закона, след като Франция и други държави блокираха в продължение на седмици неговото одобрение, настоявайки за изключения за невъзобновяемите горива като ядреното, информира БНР.

Законът значително увеличава целите на ЕС за възобновяема енергия, като изисква 42,5% от енергията в ЕС да бъде възобновяема до 2030 г., заменяйки настоящата цел на блока от 32% в рамките на същия срок.

"Постигането на целта в определени случаи ще доведе до високи разходи за адаптиране на инсталациите... Такъв е случаят с някои инсталации за производството на амоняк“, се казва в декларацията, видяна от агенция Ройтерс.

Този последен законопроект заменя вариант, обсъден по-рано тази седмица, който би довел до добавяне на вратичка в самия закон, което пък би довело до предоговаряне с Европейския парламент. Страните членки също така се съгласиха да добавят кратка декларативна кауза към текста, което признава потенциалните предизвикателства на преоборудването на инсталациите за амоняк.

Не е ясно дали европарламентът ще одобри последната промяна на сделката, посочва агенцията.

Ядрената енергия е нисковъглеродна, но не е възобновяема, отбеляза Ройтерс. Франция обаче посочва, че преминаването на Европа към зелена енергия ще изисква водород, произведен както от възобновяеми източници, така и от ядрена енергия, а законите на ЕС трябва да подкрепят и двете

Франция и някои източноевропейски страни с интереси в ядрената енергетика блокираха за седмици закона за възобновяемата енергия по този въпрос, въпреки че страните от ЕС и законодателите вече постигнаха споразумение по закона през март, който трябваше да бъде окончателен.

Други страни, включително Дания и Германия, се противопоставиха на натиска на Франция с аргумента, че смесването на ядрената енергия със закона за възобновяемата енергия може да отклони вниманието от огромното разширяване на вятърната и слънчевата енергия, необходимо за постигане на целите, свързани с изменението на климата.

"След месеци на безизходица Съветът на съюза реши да затегне Директивата на ЕС за енергия от възобновяеми източници. Резултатът ще бъде инвестиционен бум в целия ЕС“, посочи в "Туитър" държавният секретар по енергетиката на Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай