Голяма новина за Украйна от Кристалина

МВФ с ключов ход

Голяма новина за Украйна от Кристалина | StandartNews.com

Международният валутен фонд съобщи във вторник, че официално е открил нов доверителен фонд, за да подпомогне икономическите и финансови реформи в Украйна през следващите пет години, като целта на фонда е да събере 65 милиона долара от страни донори, предаде Ройтерс.

Във връзка с това управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева отбеляза, че Фондът за развитие на капацитета на Украйна (UCDF) "бележи ключов крайъгълен камък в многостранните усилия за подкрепа на амбициозната програма за икономически реформи на украинското правителство".

Фондът за развитие на капацитета на Украйна стартира в Киев с първоначални ресурси за общо 16,5 млн. долара, предоставени от Нидерландия, Словакия, Латвия, Япония и Литва.

В първоначалния работен план на фонда се призоваваше за 27,5 млн. долара в подкрепа на основните области от програмата за реформи на Украйна, посочи МВФ, добавяйки, че те са в съответствие с програмата за заем на Украйна на стойност 15,5 млрд. долара по Механизма за разширено финансиране.

Областите, които ще бъдат подкрепени, включват: фискални реформи (включително мобилизиране на приходи, управление на публичните финанси и политика на разходите); парична политика; политики във финансовия сектор; антикорупционни политики; събиране и разпространение на данни; и обучение и техническа помощ относно макроикономическите рамки.

Ресурсите ще помогнат за покриване на операциите за развитие на капацитета на МВФ през периода 2024-2028 г., отбеляза още глобалният кредитор, предаде БНР.

Администрацията на американския президента Джо Байдън подчерта напредъка на Украйна в борбата с корупцията и реформирането на нейната икономика, докато Белият дом оказва натиск върху Конгреса на САЩ да одобри 61 млрд. долара военна и икономическа помощ, за да помогне на Киев да се бори с инвазията на Русия и да поддържа правителствените операции, напомня Ройтерс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай