Голяма изненада! Лукашенко с примамлива оферта към Пригожин

Готвача на Путин изчезна, не е ясно къде се крие

Голяма изненада! Лукашенко с примамлива оферта към Пригожин | StandartNews.com

Примамлива оферта към лидера на главорезите от „Вагнер” Евгений Пригожин отправи беларуският президент Александър Лукашенко. Той покани наемниците от частната военна компания да обучават неговите войници, предаде Си Ен Ен.

Лукашенко намекна за поканата в реч в петък, посветена на Деня на независимостта на Беларус, според държавната информационна агенция БелТА, цитирана от „Мениджър”.

„За съжаление, те (наемниците на „Вагнер“) не са тук“, каза Лукашенко. „И ако техните инструктори, както вече им казах, дойдат и ни предадат боен опит, ние ще приемем този опит“, добави той.

Поканата от Лукашенко идва само седмица, след като на беларуския лидер се приписва спирането на похода на „Вагнер“ срещу Москва.

В зашеметяваща поредица от събития, които бяха най-голямата заплаха за руския президент Владимир Путин от години, лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин насочи силите си към руската столица, поемайки контрола над военните съоръжения в два руски града.

Кризата беше овладяна едва след като Лукашенко сключи сделка, която позволи на Пригожин да отиде в Беларус. Като част от същата сделка на бойците на „Вагнер“ бяха дадени опции или да се регистрират в руските военни или правоприлагащи органи, да се върнат при семействата си или да  отидат в Беларус.

В речта си в петък Лукашенко каза, че не се страхува от членовете на групата „Вагнер“, тъй като ги „познава от дълго време“.

„Това са хора, които са се борили по целия свят, за да създадат нормална цивилизация. Западът ги мрази до мозъка на костите си“, каза той.

Президентът също така предупреди, че назрява „военно-политическа криза от световен мащаб, безпрецедентна в историята на човечеството“ и разкритикува Запада, че не признава необходимостта от диалог за нейното разрешаване.

Той обвини Европейския съюз и Съединените щати, че „въоръжават Полша с ускорени темпове“ и заяви, че Западът превръща Полша в „прокси полигон“, за да я използва срещу Беларус и Русия, оприличавайки я на Украйна.

„Така се създава още едно огнище на напрежение, създава се още една крепост за агресията на най-агресивната държава в света и, за съжаление, най-мощната – САЩ“, каза той.

Къде е Пригожин?

По-рано тази седмица беларуският лидер заяви, че е убедил Путин да не „унищожи“ групировката „Вагнер“ и нейния ръководител Пригожин, за когото каза, че е щял да бъде „смазан като буболечка“, ако войските на „Вагнер“ бяха продължили настъплението си към руската столица.

Но точното местонахождение на Пригожин остава неясно.

Лидерът на „Вагнер“ беше забелязан за последен път да напуска южния руски град Ростов на Дон миналата събота, след като внезапно отмени марша на войските си към Москва.

Лукашенко каза, че ръководителят на „Вагнер“ е пристигнал в Беларус във вторник. Въпреки че няма видеоклипове или снимки, показващи Пригожин в Беларус, сателитни изображения на въздушна база извън Минск показаха два самолета, свързани с Пригожин, кацащи там във вторник сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай