Германия шпионирала ЕК и Франция в полза на САЩ

Германия шпионирала ЕК и Франция в полза на САЩ | StandartNews.com

Проследявани били IP адреси и имена, показва доклад

Германия е подслушвала Франция и Европейската комисия в полза на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Това сочи доклад, публикуван от немския "Зюддойче Цайтунг".

Немското разузнаване шпионирало френското президентство и външното министерство в Париж, както и изпълнителния орган на ЕС в Брюксел в рамките на споразумение, сключено с ANS през 2002 г., отбелязва EU Observer. Подслушването било осъществявано чрез станцията за шпионаж "Бад Ейблинг" (Bad Aibling) на Германската разузнавателна служба (БНД) в Бавария. Вестникът не посочва кога и колко време е продължило подслушването. АНС е искала от БНД да използва компютърните си сървъри за проследяване на уеб трафика и търсене на ключови думи, IP адреси и имена. "Бад Ейблинг" е бивша база на САЩ, предадена на германското разузнаване през 2004 г.

По ирония на съдбата, сътрудничеството между разузнаването на САЩ и Германия излезе наяве, след като парламентарна комисия в Берлин бе натоварена със задачата да разследва твърденията, че САЩ са подслушвали мобилния телефон на Ангела Меркел. Най-сериозна политическа тежест за канцлера имат разкритията, че Германия е подслушвала най-близкия си съюзник Франция, както и ЕС, в полза на друга световна сила, чиито интереси невинаги са били съвместими с тези на Берлин, Париж или Брюксел. Френските власти и ЕК още не са реагирали по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай