Гърция върна 200 бежанци в Турция (ОБЗОР)

Гърция върна 200 бежанци в Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Анкара прати в ЕС 32-ма сирийци по силата на споразумението от март

Гърция започна да връща мигранти в Турция по силата на споразумението, сключено между ЕС и Анкара. Първият ферибот с около 202-ма мигранти отплава от Гърция и пристигна в Турция днес сутринта. Те ще бъдат настанени в специален център до турското пристанище Дикили в провинция Измир. Автобуси със стотици бежанци за депортиране в Турция пристигнаха на гръцките пристанища на островите Лесбос и Хиос. Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала заяви, че на първия етап ще бъдат приемани дневно по около 400 мигранти от Гърция. В Турция ще бъдат връщани хората, чиито искания за убежище са преценени като неприемливи и тези, които не са поискали защита. Това са преди всичко мигранти от Афганистан, Пакистан и Мароко. Очаква се да започне и прехвърляне на 1600 мигранти от Македония към Гърция. Те са върнати от Сърбия след затварянето на т.нар. балкански коридор и в момента са блокирани в лагерите в Табановце и Гевгелия на границите със Сърбия и Гърция.

Договорът между Турция и ЕС беше подписан на 18 март и неговата цел е да се ограничи притокът на нелегални мигранти към Европа. В замяна на приетите нелегални мигранти от Гърция ЕС предложи на Анкара финансова помощ и политически отстъпки, включително ускоряване на преговорите за членство в ЕС. Същевременно от Турция в ЕС ще бъдат пряко преселвани сирийски бежанци - същият брой, тъй като размяната е договорена "човек за човек". Сирийците ще бъдат качвани в самолети към конкретни страни от ЕС. Всеки, пристигнал след края на март в Гърция от Турция, който не е сириец и не е подал молба за убежище, бива връщан на турска територия. В замяна срещу всеки върнат Анкара изпраща в ЕС по 1 сирийски бежанец, подслонен досега в лагер.

По схемата на задължителните квоти за разселване на бежанци от Гърция към други държави в ЕС досега са били разпределени 581 души. Гърция има правото да разсели над 63 000.

Днес първите сирийски кандидати за убежище, влизащи законно в Европейския съюз направо от Турция, пристигнаха с два полета на летището в Хановер. 32-мата ще бъдат откарани в приемателен център във Фридланд, близо до Гьотинген в Северна Германия. Бежанците ще изкарат там 2 седмици, в които ще получат базови уроци по немски език и някои основни насоки за ежедневния живот, преди да бъдат преместени в жилища в провинция Долна Саксония. Други 11 бежанци пък пристигнаха във Финландия.

Закопчаха терорист на летище в Лондон

Лондонската полиция задържа мъж на второто по големина летище в града - "Гетуик", по подозрения в терористична дейност, съобщи ТАСС.

Според информацията 24-годишен мъж се опитал да стигне до Сирия. По същия случай в западен Лондон била арестувана и 20-годишна жена. В момента и двамата са на разпит в един от полицейските участъци. Във връзка със случая се извършват обиски на два адреса в Бирмингам, съобщават властите. Те подчертават, че във връзка с арестите не е имало опасност за живота и безопасността на пътниците на "Гетуик".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай