Г-8 се бори с данъчните измами и кухи фирми

Световните лидери призоваха Сирия към преговори за мир

Г-8 се бори с данъчните измами и кухи фирми | StandartNews.com

Енискилен. Държавните ръководители на страните от Г-8 одобриха план с мерки за борба с прането на пари и укриването на данъци. Форумът одобри и обща декларация, в която призовава Сирия към мирни преговори.

Мерките предвиждат така наречените кухи фирми да декларират истинските си собственици. Правителствата също така се договориха да си дадат автоматичен достъп достъп до данъчните досиета на гражданите си.

„Страните трябва да променят правилата, които позволяват на компаниите да извеждат приходите си в чужбина, за да избегнат плащането на данъци, а мултинационалните корпорации трябва да докладват на данъчните органи за размера на данъците си", гласи декларацията от срещата на върха.

„Компаниите трябва да знаят кой е техният собственик, а данъчните служби и властите, които съблюдават за спазването на закона, трябва да получават тази информация лесно", пояснява документът.

Участниците в срещата отправиха искане към ООН да разследва фактите около употребата на химическо оръжие в Сирия и изразиха дълбокото си безпокойство във връзка с нарастващата заплаха от тероризъм и екстремизъм на територията на близкоизточната държава.

Световните сили призоваха режима в Дамаск и опозицията „да поемат ангажимент да унищожат и експулсират от страната всички организации и лица, свързани с „Ал Кайда", както и всички други недържавни участници в конфликта, които са свързани с тероризма".

Преговорите по тази точка бяха трудни, тъй като Русия отказваше да се съгласи с формулировката, която призовава сирийския президент Башар Асад да се оттегли. Не е подготвена и пътна карта за преговорите, нито евентуална дата.

„По време на обсъжданията за Сирия Русия призова партньорите си да работят по свикването на международна мирна конференция в Женева. Съгласихме се, че прекратяването на кръвопролитията в близкоизточната държава може да бъде постигнато само чрез политически средства. От наша гледна точка, всяко решение за оръжейни доставки за опозицията, основано на недоказани твърдения, че Дамаск е използвал химическо оръжие, само допълнително дестабилизира ситуацията", каза президентът на Русия Владимир Путин след срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай