Г-7 се събира за Афганистан. Напрежението расте

Онлайн заседанието ще се състои във вторник

Г-7 се събира за Афганистан. Напрежението расте | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън обяви днес, че онлайн заседание на лидерите на Г-7, посветено на Афганистан, ще има във вторник, предадоха световните агенции. Великобритания е ротационен председател на групата на седемте големи световни икономики.

"От съществено важно значение е международната общност да работи заедно, за да гарантира сигурната евакуация, да предотврати хуманитарната криза и да помогне на афганистанския народ да защити прогреса, постигнат за последните 20 години", заяви Джонсън по повод срещата.

Миналият четвъртък на среща на външните министри на Г-7, посветена на Афганистан, те призоваха талибаните да гарантират сигурността на чужденците и на афганистанците, които искат да напуснат Афганистан.

Новината за срещата на върха на Г-7 бе съобщена от Джонсън, ден след като бившият британски премиер Тони Блеър, въвлякъл Великобритания във войната в Афганистан през 2001 г., редом със САЩ, разкритикува изоставянето на азиатската страна от западните държави.

"Изоставянето на Афганистан и на неговия народ е трагично, опасно и безполезно, то не е нито в техен интерес, нито в наш", казва Блеър в статия, която публикува на сайта на фондацията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай