Фиаско на мирните преговори за Сирия

Фиаско на мирните преговори за Сирия | StandartNews.com

Женева. Повече от 1900 жертви е имало в Сирия през последните 10 дни, по време на които опозиция и кабинет се опитваха да се договорят на конференцията в Швейцария. Форумът обаче приключи с пълен провал - споразумение не бе направено по нито един въпрос.

Надеждите със старта на форума като цяло не бяха много големи, но все пак имаше очаквания, че двете страни в конфликта ще проявят здрав разум и ще направят отстъпки по въпроси като изпращане на хуманитарна помощ, временно примирие и размяна на пленници. Дори те обаче не се реализираха, а даже се провали и договореното освобождаване на жените и децата от окупирания град Хомс.

Въпреки усилията на международния посредник Лахдар Брахими, който е един от най-опитните дипломати в арабския свят, двете страни просто не намериха общ език.

„Единственото нещо, което се случи, и не съм сигурен доколко ние изобщо спомогнахме за това, беше доставката на помощи за бежанския лагер Ярмук. По отношение на пленниците, отвлечените или изчезналите хора не успяхме да постигнем нищо", отчете специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай