Европа забранява метанола в течностите за чистачки

Европа забранява метанола в течностите за чистачки  | StandartNews.com

Експертни комисии към Европейския съюз настояват да бъде изцяло забранена смъртоносната съставка

Очаква се до края на тази година Европейският съюз да забрани изцяло метанола в течностите за чистачки поради доказаната им висока токсичност и опасност за човешкото здраве. Експертни институции към ЕС анализират детайлно над година всички икономически и здравни аспекти по темата и единодушно потвърждават, че е нужно спиране или ограничаване на производството на метанол, както и влагането му в масови продукти за бита.

В края на 2015 г. Комитетът по оценка на риска (RAC) към Европейската агенция по химикалите (ECHA) заключава в доклад, че концентрацията на метанол не трябва да надхвърля 0,6% обемни единици. Той посочва, че рискът от отравяне и дори смъртни случаи в следствие на консумация на метанол са най-високи в сравнение с неговите алтернативи и гласува в подкрепа на предложение за ограничаване на метанола в продукти за масова употреба в бита – като основния фокус пада на течностите за чистачки.

Сега излезе и последният детайлен доклад на Комитета за социално-икономически анализи (SEAC) към ECHA, който потвърждава данните за вредите от използване на течности за чистачки с над 0,6% съдържание на метанол. Институтът дава своите препоръки ЕС да забрани изцяло използването на метанол във всякакви препарати за масова употреба, не само течностите за чистачки, базирайки се на социално-икономически ползи и разходи. Чрез анализ и изчисления той потвърждава, че стотици смъртни случаи годишно могат да бъдат предотвратени в рамките на ЕС, а ползите от това за държавите-членки се изчисляват в размер на 323 милиона евро, позовавайки се на данните за цената на средностатистическия живот. SEAC отбелязва ползи от забраната и в други отношения – като например избягване на медицински разходи при причинена слепота, медицински разходи и грижа за хора, страдащи от отравяне, както и преждевременна смърт, разходите по които се равняват на милиони лева годишно.

Институтите към ЕК заключават, че досегашните минимални европейски изисквания към производството на продукти със съдържание на метанол на практика не са достатъчни, за да осигурят адекватна защита за здравето на потребителите. На този етап те се ограничават единствено до предписване на специфични изисквания по отношение на опаковането и етикетирането на продукти за масова употреба, съдържащи метанол. Те се изобразяват като пламък, череп и под други форми, сметнати за крайно неясни за масовия потребител.

На вътрешния пазар в България са налице редица случаи на неспазване на законодателството по отношение етикетирането и опаковките на предлаганите на продукти, които се разпространяват основно по бензиностанции, големи търговски вериги, малки магазини за продажба на резервни части за автомобили и автокозметика, както и в интернет магазини. Близо 80% от продаваните течности имат изключително високо съдържание на метилов алкохол (някои над 30%, при оценени от ЕС като рискови 0.6%). Производителите им умишлено не поставят нужните обозначения, за да подскажат на потребителите за сериозните вреди, които продуктът им може да причини. Концентрираното съдържание на метанол в състава на тези течности е много отровно дори при впръскване по предния прозорец, когато изпаренията навлизат в купето.

Проверка на Министерството на здравеопазването през 2014 г. показва, че в над 411 обекта се продават течности, на които не е упоменато съдържанието на метанол. Честите случаи на консумация на метанолови течности за чистачки са в следствие неправилно етикиране и опаковане (затваряне) на бутилките, в които се съдържа, което кара деца и възрастни да бъркат смъртоносната смес с високоалкохолна напитка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай