Четвъртък,

Европа на тръни, какво ще стане с цените

От: Агенция Стандарт -
5798
Европа на тръни, какво ще стане с цените
A
A
A

Европа не може да избегне покачването на цените на фона на закупуването на енергия от нови доставчици на по-висока цена. Това предупреди вицепредседателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер в интервю за германския вестник Das Handelsblatt, предаде "Дарик".

Тя припомни, че значителна част от европейската индустрия се основава „на много евтина енергия от Русия и много евтина работна ръка от Китай“. „Имаше риск от зависимост от Русия, но цената [на енергията] беше привлекателна. Сега има рискови обстоятелства и на това трябва да се сложи край“, цитира изданието думите й. 

Вестагер припомни, че сега европейските страни трябва да развиват енергийни партньорства със страни като Норвегия, Канада и Австралия. „Ще има по-висока цена, която трябва да се плати поради екологичните закони и разпоредбите за здраве и безопасност в тези страни“, припомни вицепредседателят на ЕК. Отговаряйки на въпроса кой ще плати за това, тя призна: „В крайна сметка, разбира се, потребителите“.

С оглед на покачващите се цени на газа Вестагер се определя като предпазлив оптимист. Ако европейците успеят да закупят заедно втечнен природен газ, това може да доведе до намаляване на цените, смята тя.

На 16 май Европейската комисия почти удвои прогнозата си за инфлацията в еврозоната тази година до рекордните 6,1% при очаквани преди това нива от 3,5%. През 2023 г. ЕК очаква инфлацията в ЕС да бъде 2,7% спрямо 1,4% очаквани през миналата есен. Тя също така намали прогнозата си за растеж за ЕС и еврозоната през 2022 г. от 4% на 2,7%, а през 2023 г. - от 2,8% на 2,3%.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Ек Цени Енергия

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички