Евродепутати: Всички решения за Украйна са в дългосрочен план

Книга на Клинтън вдъхновила Моника Панайотова

Евродепутати: Всички решения за Украйна са в дългосрочен план | StandartNews.com

Брюксел. Всички решения за кризата в Украйна са в дългосрочен план. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев по време на отчета на избраниците в Брюксел от групата на ЕНП.

Коментарът му беше по повод евентуалните санкции на ЕС срещу Русия и последиците от тях. След кризата в Киев старият континент се притеснява, че може да настъпи газова криза заради обтегнатите отношения.

„Най-бързото от решенията, но доста скъпо, е с развиване на допълнителни терминали за втечнен газ, увеличаване или изцяло запълване на капацитетите на връзките, които имаме със Северна Африка, Норвегия, евентуално малко повече от Северно море. Нито един от тези капацитети не покрива частта, която Европа внася от Русия. Не мисля, че няма да се намерят частни инвестиции за изграждане на такива термиали", обясни Уручев.

По думите му обаче няма документ, който да даде бърз план за диверсификация. Евродепутатът беше категоричен, че реципрочните мерки на Русия срещу ЕС също биха ни навредили. Четиримата евродепутати, трима от които ще са в листата на партията на Бойко Борисов и за вота на 25 май, направиха своя отчет на фона на демонстрации пред сградата на парламента в Брюксел.

В белгийската столица по това време беше и президентът Росен Плевнелиев. Ситуацията със сирийските бежанци в България беше във фокуса на срещата на държавния глава с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Плевнелиев подчерта, че е в ход изпълнението на Национален план за действие, работи се и по подготовката на Стратегия за интеграция на потърсилите закрила в България.Преди седмица на посещение у на беше еврокомисарят Сесилия Малстрьом, която заяви готовността на Европа да помогне с експерти за написването на стратегията.

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент и значението им за бъдещето на Европа коментираха още Росен Плевнелиев и Херман ван Ромпой. Двамата бяха единодушни, че Европа днес има нужда от силни лидери и работещи институции, които да работят в полза на гражданите.

По същото време Андрей Ковачев, Мария Габриел,Моника панайотова и Владимир Уручев се обединиха около мнението, че евроизборите ще са тест за големите партии в Европа.

Панайотова призна, че една от нейните инициативи "Доброволчеството - доброто в нас" е била вдъхновена от книгата "Да дариш - как всеки от нас може да промени света" на Бил Клинтън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай