ЕС свиква извънреден съвет

ЕС свиква извънреден съвет | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съвет ще бъде свикан извънредно днес, за да бъдат обсъдени възможностите за намаляване на цените на природния газ и електричеството. България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев.

Мерките срещу данъчните измами също ще бъдат под прицела на съвета в Брюксел.
Решението да има специална среща на върха за енергетиката датира отпреди протестите у нас, защото отпреди тях расте и недоволството от високите енергийни цени в цяла Европа.

Повишава се и зависимостта на Евросъюза от внос на енергоизточници от трети страни, като се очаква след 20-ина години тя вече да е 80 процента. Европейските лидери все пак смятат, че има резерви, които трябва да се използват максимално. Най-често се споменават доизграждането на отворен, общ европейски енергиен пазар, повишаването на енергийната ефективност, двупосочните връзки за пренос на газ и електроенергия и разнообразяването на доставчиците и трасетата за внос на природен газ.

Темата за данъчните измами влезе в дневния ред на днешната среща на върха допълнително - в разгара на скандала "Офшорлийкс", заедно с който излязоха и данни, че Евросъюзът губи годишно един трилион евро от неплащане и избягване на данъци. Контрамерките ще се търсят в посока автоматичен обмен на информация между данъчните власти – не само за доходите от заплати и пенсии, но и за печалбите от дивиденти, застраховки, и всякакви други капиталовложения на всеки европейски гражданин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай