ЕС инвестира Е450 млн. в киберсигурността

ЕС инвестира Е450 млн. в киберсигурността | StandartNews.com

„Последните политически развития в Европа демонстрираха, че нашият континент, нашите държави и нашият Съюз се нуждаят сигурност във всичките и форми. В света на цифровите технологии, където около 80% от компаниите в ЕС са били жертва на поне една кибератака през последната година, тя е по-необходима от всякога. Приветствам гласуването на Директивата за мрежова и информационна сигурност (МИС) и се надявам в бъдеще европейските институции по-бързо да намират съгласие по теми, изискващи спешни решения за гражданите и бизнеса". Така коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова приетата в пленарна зала Директива МИС.

„Последните промени по Директивата позволиха вкарването на текстове в полза на малките и микро-предприемачи. Те ще бъдат изключени от режима за киберсигурност, приложен върху доставчици на дигитални услуги, като облачни услуги, търсачки и онлайн магазини, което ще им спести големи разходи", коментира още Паунова. Първоначалният текст на Директивата бе предложен от Европейската комисия през 2014 г., а компромисният му вариант бе договорен между Съвета на ЕС и Европарламента през декември 2015 г. В ЕП главен докладчик бе германският евродепутат от ЕНП Андреас Шваб.

Според нея друг важен елемент от Директивата МИС е създаването на Групи за сътрудничество между държавите-членки, които да подпомагат и улесняват стратегическото сътрудничество и работата на техническо ниво. Към момента България разработва своята Национална стратегия за киберсигурност. На 1 юли 2016 г. в Държавен вестник бе публикувано изменение на Закона за електронно управление, с което се създаде нова агенция към Министерски съвет, както и ново държавно предприятие, които ще бъдат пряко ангажирани с мрежовата и информационна сигурност, както и с транспонирането на Директивата.

На 5 юли 2016 г. Европейската комисия стартира ново публично-частно партньорство в областта на киберсигурността, от което се очаква до 2020 г. да доведе до инвестиции в размер на 1,8 милиарда евро. ЕС ще инвестира 450 милиона евро в него по програмата си за изследвания и иновации Хоризонт 2020. Очаква се участниците на пазара за киберсигурност, да инвестират три пъти повече. Партньорството ще включва и членове на националните, регионалните и местните публични администрации, изследователските центрове и академичните среди. Целта му е да насърчава сътрудничеството на ранен етап от процеса на научни изследвания и иновации и да създаде решения за киберсигурност за различни сектори като енергетика, здравеопазване, транспорт и финанси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай