ЕС вдигна мерника на хунтата в Нигер. Ето какво им крои

Как ще се справят с хунтата

ЕС вдигна мерника на хунтата в Нигер. Ето какво им крои | StandartNews.com

Правна рамка за налагане на санкции насочени срещу членовете на хунтата, която взе властта в Нигер миналия месец се подготвя от Европейския съюз, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Борел каза, че при вземането на решение за санкциите съюзът ще се стреми да отрази мерките, предприети от западноафриканската регионална организация ЕКОВАС. "Ще ги следваме, опитвайки се да приложим същите санкции, за които те вземат решение", заяви Борел пред репортери след среща на министрите на отбраната на страните от ЕС в Толедо, Испания. Той добави, че ще предложи да бъде установена правната рамка за санкциите на срещата на външните министри от ЕС, също в Толедо.

Въпреки това в отговор на запитване дали ЕС ще предостави финансова подкрепа, ако ЕКОВАС вземе решение за военна намеса в Нигер, Борел каза, че блокът ще разгледа всяко подобно искане, а няма да го одобри автоматично.

ЕКОВАС и Европейският съюз вече наложиха някои санкции във връзка с преврата в Нигер. ЕС преустанови финансовата си подкрепа и сътрудничеството си с Нигер в областта на сигурността, отбелязва Ройтерс, пише БТА

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай