ЕС купува близо 2 милиарда ваксини

Европейската комисия заяви, че очаква да подпише най-голямата сделка за доставка на ваксини в света в рамките на дни

ЕС купува близо 2 милиарда ваксини | StandartNews.com

Европейската комисия заяви, че очаква да подпише най-голямата сделка за доставка на ваксини в света в рамките на дни, като закупи милиард и 800 милиона дози срещу COVID на "Пфайзер" за следващите няколко години.

70 процента от пълнолетните европейци може да бъдат ваксинирани още през юли, а не каквато беше първоначалната цел - до края на лятото.

Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при посещение в завода на "Пфайзер" в белгийския град Пюрс, информира БНТ.

Два и половина милиарда ваксини се очаква да произведе "Пфайзер" тази година, а заводът в Пюрс е един от най-големите. Днес заедно с фон дер Лайен там бяха и белгийският премиер Александър де Кро, както и единият от основателите на германската "БайоНТЕК" Йозлем Тюреджи.

"Имам добри новини: Европейската агенция по лекарствата току-що одобри увеличаването на производствения капацитет на този завод с още 20%. Това ще го превърне в едно от най-големите производствени мощности за пълнене и довършване на ваксини в Европа", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Посещението в Пюрс става на фона на проблемите между Брюксел и "Астра Зенека" и дава знак, че Европейската комисия се преориентира към другия голям производител - "Пфайзер".

Фон дер Лайен допълни, че се очаква в следващите дни да приключат преговорите за трети договор с компанията за периода 2022-2023 година за 1 милиард и 800 милиона ваксини. Според нея имунизацията в бъдеще ще обхване и децата и младежите до 18 години.

Голяма част от ваксините, които се произвеждат в ЕС, се изнасят за други страни по света. Според фон дер Лайен досега Европейският съюз е изнесъл 155 милиона дози ваксини към около 80 страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай