ЕС договори край на политическата криза в Грузия

Бойкотът на парламента ще бъде прекратен

ЕС договори край на политическата криза в Грузия | StandartNews.com

Европейският съюз обяви, че е договорил край на политическата криза в Грузия. Необичайната намеса на Брюксел във вътрешната политика на черноморската страна доведе до сделка. Бойкотът на парламента ще бъде прекратен, а лидерът на опозицията ще бъде пуснат от затвора.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че мисията му в Грузия е завършила с голям успех. Преди месец и половина той, донякъде неочаквано, се захвана да решава проблемите между управляващите и опозицията в Тбилиси. Снощи беше подписано споразумение между основните партии, което вероятно ще сложи край на политическата безизходица.

„Скъпи приятели, споразумението не представлява финалната линия. То е началото на един процес. Процесът на вашата работа към придвижването на Грузия към евроатлантическото й бъдеще”, заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Споразумението предвижда опозицията да спре бойкота на новоизбрания парламент. А управляващите да освободят от ареста лидера на основната опозиционна партия и шефа на една от телевизиите, която критикува властта. Освен това има необичайно условие. Ако на местните избори управляващите вземат по-малко от 43% от вота, ще са длъжни да свикат нови парламентарни избори.

„Това е голяма стъпка за Грузия. Надявам се да доведе до край на пълната поляризация. Надявам се, че следващата стъпка ще е към европейска интеграция”, заяви Саломе Зурабишвили, президент на Грузия.

Не всички са ентусиазирани от сделката. Една от партиите в парламента не я подписа. Лидерът им я нарече „непълна и неадекватна” и изтъкна, че тя не решава истинските проблеми, като политически мотивираните съдебни процеси. Но достатъчно депутати и от двете страни подкрепиха документа и Шарл Мишел замина за Грузия, за да отпразнува на място събитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай