Ердоган спечели изборите, но загуби мнозинството

Ердоган спечели изборите, но загуби мнозинството | StandartNews.com

Партията на турския президент Реджеп Ердоган претърпя сериозен спад в неделя на парламентарните избори и загуби абсолютното си мнозинство, което държеше от тринайсет години в Меджлиса (парламента). Това фактически погребва надеждите му за укрепване на едноличното му царуване над страната, предава БГНЕС.

Според окончателните резултати Партията на справедливостта и развитието (ПСР, ислямско-консервативна) без изненада зае първата позиция, но получи само 40,7% от гласовете и 258 места в 550-местния Меджлис. За първи път партията ще трябва да сформира коалиционно правителство.

Кюрдската Демократична народна партия (ДПН) прескочи с аванс 10-процентната избирателна бариера, която спира партиите по пътя към депутатските места. С 13% от гласовете ДПН получава 79.

"Спечелихме голяма победа (...) тези, които искат свобода, демокрация и мир, спечелиха. Тези, които искат авторитаризъм, които са арогантни и които се определят като единствените собственици на Турция загубиха", каза харизматичният лидер на ДНП Селяхатин Демирташ по време на пресконференция в Истанбул. ДНП имаше 29 места в парламента, но депутатите им бяха избирани като независими, за да избегнат задължителния праг. Тези депутати не можеха да обявят принадлежността си и да сформират група, освен еднократно.

Другите два основни конкурента на досега управлявалата партия, Републиканската народна партия (РНП, социалдемократи) и Партията на националистическото действие (ПНД, дясна) получават съответно 25,1% и 16,4% от гласовете и съответните места за тях - 132 и 81.

Победител във всички избори от 2002 г. насам, ПСР се представи за първи път отслабена пред гласоподавателите, жертва на спада в икономиката и повтарящите се критики към авторитарния уклон на историческия си лидер Ердоган.

"ПСР не загуби изборите, но Ердоган изгуби всяка надежда да прехвърли Турция към системата на президентската власт", коментира университетският преподавател Ахмед Инсел.

Няма регистрирани инциденти по време на гласуването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай