Ердоган се чу със Столтенберг, какво поиска от НАТО

По-рано турският президент разговаря по телефона и с британския премиер Борис Джонсън

Ердоган се чу със Столтенберг, какво поиска от НАТО | StandartNews.com

Активна телефонна дипломация води президентът на Турция Реджеп Ердоган по въпроса с кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, на които заплашва да наложи вето заради подкрепа за кюрдски активисти.

Анкара няма да гледа положително на членство на Швеция и Финландия в НАТО, освен ако те не покажат ясно сътрудничество в борбата срещу тероризма и други въпроси - това е заявил турският президент в телефонен разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

В изявление на президентството от днес се казва, че Ердоган подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, пише Ройтерс, предава БНР.

След разговора с Ердоган Столтенберг написа в "Туитър", че тревогите във връзка със сигурността на съюзниците трябва да бъдат взети предвид и преговорите трябва да продължат, за да се намери решение.

По-рано Ердоган разговаря с шведския премиер Магдалена Андерсон, от която е поискал конкретни стъпки за прекратяването на политическата, финансова и оръжейна подкрепа за приеманите от Турция за терористични организации, пише държавната информационна агенция Анадолу.

Анкара твърди, че Швеция и Финландия приемат на своя територия хора, свързани с Кюрдската работническа партия и последователи на Фетуллах Гюлен, който според властите стои зад опита за преврат от 2016 година.

Държавният глава на югоизточната ни съседка освен това е поискал да бъде вдигнато оръжейното ембарго, наложено на Турция след военното ѝ нахлуване в Сирия през 2019-а.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо също е провел, по думите му, открит и пряк диалог с Ердоган. В публикация в Туитър Нинистьо пише, че Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и прояви, че Финландия и Турция са ангажирани във взаимната си сигурност и връзките между тях се заздравяват, както и че тесният диалог продължава.

По-рано турският президент разговаря по телефона и с британския премиер Борис Джонсън, който е заявил, че Финландия и Швеция ще бъдат ценни попълнения в НАТО, като е призовал Ердоган да работи с Хелзинки, Стокхолм и Алианса, за да бъдат решени проблемите.

Междувременно основната опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия, организирала протестен митинг в Истанбул в отговор на решение на съда да потвърди присъда на нейн висш представител. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай