Ердоган с голяма новина за зърнената сделка

Турският президент благодари на Путин и Зеленски

Ердоган с голяма новина за зърнената сделка | StandartNews.com

Голяма новина за зърнената сделка!

Турският президент Реджеп Ердоган обяви двумесечно удължаване на подкрепеното от ООН споразумение, съгласно което Украйна доставя зърно през Черно море за световните пазари, предаде БГНЕС.

"С усилията на нашата страна, с подкрепата на нашите руски приятели, с приноса на нашите украински приятели, беше решено да удължим сделката за черноморското зърно с още два месеца", обяви Ердоган ден преди изтичането на срока на сделката.

Освен това той заяви, че Турция е получила гаранции от "руските си приятели" за безпрепятствено излизане на турските кораби от пристанищата Николаев и Олвия. По думите му Анкара ще положи всички усилия за пълното изпълнение на сделката.

Ердоган благодари на руския президент Владимир Путин, на украинския президент Володимир Зеленски и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за подкрепата на турските инициативи по сделката за зърното. Той подчерта, че удължаването на срока на сделката е станало възможно благодарение на конструктивния подход на руската и украинската страни.

Междувременно украинските власти обявиха, че почти 70 кораба в момента чакат в турските териториални води, а 90% от тях са готови „да доставят продуктите на нашите земеделски производители на света" и приветстваха удължаването на зърнената сделка с два месеца, предаде АФП.

"Черноморската зърнена инициатива е деблокирана и продължава да бъде валидна" до 18 юли, посочи украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Въпреки това Киев обвини Русия, че блокира кораби, като отказва да ги регистрира и извършва продължителни проверки.

"Необходимо е да се отстранят проблемите, които Русия създаваше в продължение на няколко месеца", каза Кубраков.

Украйна също така благодари на Организацията на обединените нации (ООН) и на турският президент Реджеп Ердоган.

Кубраков заяви, че Киев е "благодарен на своите партньори" за усилията им за "укрепване на продоволствената сигурност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай