Понеделник,

Ердоган приключи с преговорите, съобщи много важна новина

От: Иван Ангелов, сн. Туитър -
1167
Ердоган приключи с преговорите, съобщи много важна новина
A
A
A

Сделката за износ на украинско зърно от пристанища в Черно море, която трябваше да изтече днес, е подновена, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, но не уточни за какъв период е удължаването, предаде Ройтерс.

"Сделката за зърнения коридор трябваше да изтече днес. В резултат на нашите преговори с двете страни (Русия и Украйна), ние осигурихме удължаване на тази сделка", посочи Ердоган в реч в западния град Чанаккале.

Той благодари на ООН за усилията за удължаване на тази договореност, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия ТРТ.

Според информация на телевизия Хабертюрк споразумението е удължено със 120 дни.

Русия първоначално призова за подновяване на споразумението само за 60 дни, половината от срока на предишното удължаване, а Украйна настояваше за 120 дни.

Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март.

Милиони тонове зърно и други хранителни продукти бяха изнесени от украинските пристанища, подпомагащи по този начин свалянето на цените на храните, които достигнаха рекордно високи нива в глобален аспект.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com