ЕП одобри състава на новата Европейска комисия

ЕП одобри състава на новата Европейска комисия | StandartNews.com

Брюксел. Европейският парламент одобри новия състав на Европейската комисия, съобщи МвНР. Нейният петгодишен мандат ще започне от 1 ноември.

Екипът на Жан-Клод Юнкер бе подкрепен от 423 евродепутати в парламента в Страсбург, 209 бяха против, а 67 гласуваха с въздържал се.

Приемането на нови директиви за създаване на единен пазар за дигиталните услуги, нов енергиен съюз на ЕС с амбицията за превръщането му в "номер едно в света" в областта на възобновяемите енергийни източници и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС, който да стане факт до 2019 г. и да даде на компаниите, най-вече на малките, по-големи възможности да заемат пари, без да се обръщат към банки. Това са основните приоритети, по които ще работи новата ЕК.

До края на мандата на ЕК през 2019 г. няма да се приемат нови страни членки. "Не искам да лъжа хората и народите. Не трябва да създаваме впечатление сред страните кандидатки, че могат да станат членки в идните пет години. Няма да има нови членки през този мандат, това е невъзможно", добави той.

Преди гласуването Юнкер обяви, че ще представи инвестиционен пакет за 300 млрд. евро и изтъкна, че ЕС трябва да направи повече по въпросите на епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата „Ислямска държава" в Ирак и Сирия, вълната от имигранти през Средиземно море.

"Реагирахме едва, когато проблемът с ебола дойде до границите на ЕС. Трябваше да действаме много по-рано", каза Юнкер, но не коментира кризата в Украйна.

Новата Европейска комисия

ХОЛАНДИЯ: Франс Тимерманс - Еврокомисар по интеинституционални отношения, върховенство на закона и хартата на фундаменталните права и първи зам.-председател на Европейската комисия.

ИТАЛИЯ: Фредерика Могерини - Върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността и вицепремиер. Тя е министър на външните работи на Италия. През 2013 г. е начело на италианската делегация в парламентарната асамблея на НАТО.

Вицепрезиденти:

БЪЛГАРИЯ: Кристалина Георгиева - Еврокомисар по бюджета и човешките ресурси и вицепрезидент.

СЛОВАКИЯ: Марош Шевович - Еврокомисар за транспорта и космическите програми и вицепрезидент на ЕК.

ФИНЛАНДИЯ: Ирки КАТАЙНЕН - Еврокомисар за работата, растежа, инвестициите и конкуренцията.

ЕСТОНИЯ: Андрус Ансип - Еврокомисар по дигитален единен пазар.

ЛАТВИЯ: Валдис Домбровскис - Еврокомисар по еврото и социалния диалог

Еврокомисари

ГЕРМАНИЯ: Гюнтер Йотингер - Еврокомисар по дигитална икономика и общество.

АВСТРИЯ: Йоханес Хан (56 години) - Еврокомисар по европейската политика на добросъседство и разширяване. Досегашен европейски комисар за регионалната политика. Десноцентрист. Бивш изпълнителен директор на производител на екипировки за видеоигри.

БЕЛГИЯ: Мариане Тисен (58 години) - Комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност. Десноцентристки евродепутат и бивш лидер на Фламандската християндемократическа партия.

ГЪРЦИЯ: Димитрис Аврамопулос (61 години) - Комисар за миграцията и вътрешните работи. Досегашен министър на отбраната. Член на десноцентристкия блок и бивш кмет на Атина.

ДАНИЯ: Маргрете Вестагер (46 години) - Комисар за конкуренцията. Политик от кариерата и лидер на социаллибералите от 2007 г.

ИРЛАНДИЯ: Фил Хоган (54 години) - Комисар за земеделието и развитието на селските райони. Бивш министър на околната среда от десноцентристкия блок.

ИСПАНИЯ: Мигел Ариас Канете - Комисар по въпросите на климата и енергетиката. Бивш министър на земеделието.

КИПЪР: Христос Стилианидис (56 години) - Комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи. Бивш говорител на правителството. Десноцентрист.

ЛИТВА: Витенис Повилас Андриукайтис (63 години) - Комисар за здравеопазването и безопасността на храните. Член на Социалистическия блок.

МАЛТА: Кармену Вела (64 години) - Комисар за околната среда, морските въпроси и риболова. Бивш министър на туризма. Левоцентрист.

ПОЛША: Елжбета Бенковска (50 години) - Комисар за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия. Досегашен вицепремиер.

ПОРТУГАЛИЯ: Карлуш Моедаш (44 години) - Комисар за изследванията, науката и иновациите. Досегашен държавен секретар от десноцентристката Социалдемократическа партия. Основал е своя инвестиционна компания през 2008 г. и е бил банкер в "Голдман Сакс".

РУМЪНИЯ: Корина Крецу - Комисар за регионалната политика. Досегашен левоцентристки евродепутат.

СЛОВАКИЯ: Виолета Булц- Комисар за транспорта и космическите програми.

УНГАРИЯ: Тибор Наврачич (48 години) - Комисар за образованието, културата, младежта и гражданството. Досегашен външен министър от управляващата десноцентристка партия ФИДЕС. Бивш министър на правосъдието и вицепремиер.

ХЪРВАТИЯ: Невен Мимица (60 години) - Комисар за международното сътрудничество и развитието. Досегашен комисар за защита на потребителите. Левоцентрист. Политик и дипломат от кариерата. Водил е преговорите на Хърватия за членство в Световната търговска организация през 90-те години и началото на преговорите за членство на Загреб в ЕС през 2000-2001 година.

ЧЕХИЯ: Вера Юрова (50 години) - Комисар за правосъдието, потребителите и равенството на половете. Досегашен министър на развитието. Левоцентрист.

ШВЕЦИЯ: Сесилия Малмстрьом - Комисар за търговията. Досегашен комисар за вътрешните работи.

ИСПАНИЯ: Мигел Ариас КАНЕТЕ - Комисар по климатични промени и енергетиката

ФРАНЦИЯ: Пиер МОСКОВИСИ -Еврокомисар по икономически и финансови въпроси, данъци и митнически съюз

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай