Екзит пол: 93% искат присъединяването на Крим към Русия

Екзит пол: 93% искат присъединяването на Крим към Русия | StandartNews.com

Симферопол. 93% от жителите на Крим, които са дали своя вот на днешния референдум, са подкрепили присъединяването на автономната република към Русия. Това съобщава Обозреватель, позовавайки се на информация, която бе публикувана на официалния сайт на референдума. Вотът е преминал при изключително висока активност, която към края на деня бе близо 80% от жителите на полуострова.

 

Стандарт Нюз припомня, че 1,5 млн. избиратели на автономната република имаха право на глас днес, а гласуването по референдума приключи в 20:00 часа. Тече обработката на резултатите. Проследете обзора на изборния ден

 

Само седем процента са избрали Крим да запази сегашния си статут. Това са данните от езитпола, проведен от Републканския институт за политически и социологически изследвания по поръчка на агенция Кримиинформ (Крыминформ), цитирани от БГНЕС.

 

Анкетата с кримските гласоподаватели на излизане от избирателните участъци е била проведена в повече от 200 секции от Републиканския институт за политически и социални изследвания.

 

Новината за приключването на изборния ден и резултатите от екзит пола бяха посрещнати от жителите на Симферопол с радостни песни и танци по улиците на града, а местните власти бяха организирали митинг-концерт пред сградата на Министерски съвет. На огромни екрани събралите се многохилядни граждани изгледаха как председателят на избирателната комисия обявява края на гласуването и факта, че референдумът се брои за действителен.

 

Проруският министър-председател на Крим Сергей Аксьонов определи като "историческо" решението, изразено на допитването. "Благодаря на всички, които взеха участие в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята", сподели Аксьонов в Туитър.

 

Наблюдавани са някои престъпвания на законите за гласуване - с Севастопол няколко десетки гласоподаватели са били забелязани от журналистка на АФП да започват да пускат бюлетини в урните половин час преди официалния старт на гласуването, а в някои избирателни секции е било попречено на представители на медиите, сред които и на АФП, да влязат в помещението, макар че са представили аредитациите си, издадени от местните власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай