Експерти на ООН започнаха разоръжаване на Сирия

Експерти на ООН започнаха разоръжаване на Сирия | StandartNews.com

"Международните химически експерти на ООН са започнали да закриват обекти, в които се съхранява химически арсенал". Това пише в официално комюнике на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и ООН.

„Започна съвместната работа със сирийските власти по осигуряване на сигурността на обектите, където ще работи екипа", пише още в информацията, която бе изпратена ден, след като експертите пристигнаха в Сирия.

„В допълнение продължава планирането на задачите на един от международните екипи, ангажиран с изваждането от експлоатация на обектите за производство на химически оръжия в Сирия", пишат още от ООН и ОЗОХО.

Русия представи план за химическо разоръжаване на Сирия. Той бе съгласуван със САЩ и одобрен от Съвета за сигурност на ООН. Планът предвижда локализирането и унищожаването на запасите от бойни отровни вещества на режима на Башар Асад под контрола на международната общност.

Русия, САЩ и Китай са само част от държавите, които заявиха готовност да участват със свои ресурси в химическото разоръжаване на Сирия. В мисията в Сирия участват 19 експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай