Еколозите напуснаха преговорите за климата в Полша

Еколозите напуснаха преговорите за климата в Полша | StandartNews.com

Варшава. Защитниците на околната среда напуснаха масово преговорите за климата във Варшава твърдейки, че не е възможен никакъв напредък, предаде Би Би Си.

Няколкостотин души са напуснали форума на фона на гнева заради бавното темпо на преговорите.

Но секретарят по климата на Великобритания Ед Дейви заяви пред репортери, че все още очаква "скромен прогрес".

Разговорите започнаха преди почти две седмици с емоционален призив за бързи решения от ръководителя на делегацията на Филипините, малко след като тайфуна Хаян опустоши страната.

Greenpeace, Oxfam, WWF, Action Aid, Международната конфедерация на профсъюзите са само част от недоволните организации, които напуснаха преговорите за климата във Варшава. Само един ден преди очакваните заключения от Международните преговори за климата, стотици делегати се оттеглиха в знак на протест срещу липсата на амбиция в преговорите и солидарност с хората, засегнати от изменението на климата.

Недоволни са и представители на социални движения, синдикати, орагнизации за международно развитие, големи природозащитни и младежки групи, като FoEE, FoEI, YfoEE, и други.

"Напускаме с чувство на неудовлетвореност и разочарование. Разговорите тук, в Полша, не направиха нищо, за да намалят емисиите или да предоставят реално финансиране за справяне с изменението на климата", каза Сюзън Шербат, ръководител на кампания за климатична справедливост и чиста енергия в Приятели на Земята Европа (FoEE). Тръгваме си и в знак на солидарност с тези общности и държави, които вече търпят огромни щети от изменението на климата, и за които тези разговори направиха толкова малко, добави Шербат.

Решението на полското правителство да покани големите замърсяващи компании като основни спонсори на събитието, както и да бъде домакин на международна среща на въглищната индустрия по време на разговорите предизвика остри критики от страна на гражданските организации. "Големите замърсители бяха посрещнати с отворени обятия и преговорите бяха водени изцяло от корпоративни интереси. Нямаше място за интересите на хората или планетата. Недалновидна въглищна политика на полското председателство направи тези преговори един от най-мръсните", кометира Магда Стоцкиевич, директор на Приятели на Земята Европа.

В сряда, министърът на околната среда на Полша, който председателстваше тези разговори бе уволнен.

Правителствата на индустриализираните страни пренебрегват своята отговорност за предотвратяване на климатичната катастрофа и за защити на тези, които се губят много като резултат от изменението на климата. Техните позиции в глобалните преговори за климата все повече са ръководени от тесните икономически и финансови интереси на мултинационалните корпорации, допълват разочарованите.

"Правителствата не правят достатъчно", каза Селин Шарвалет от Oxfam, говорейки за BBC News.

"Ние трябва да им кажем, че не е позволено да си правят подигравка с този процес. Не можем да продължаваме да гледаме в мълчание."

Япония също изненада на срещата, като обяви, че ще трябва значително да преразгледа своите цели за намаляване на вредните емисии.

Вместо да бъдат в състояние да намалят своите емисии от въглероден диоксид с 25 % под нивата от 1990 г. , японците признаха, че всъщност ще ги увеличат с 3%.

Участниците на срещата се опитват да разработят рамка за глобално споразумение през 2015 г. , което ще бъде правно обвързваща и ще се прилага за всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай