Джихадистите са превзели завод за химически оръжия в Ирак

Джихадистите са превзели завод за химически оръжия в Ирак | StandartNews.com

Багдад. Сунитски бунтовници под командването на ISIL са поели контрола над излязла от употреба фабрика за химически оръжия, заявиха иракски служители.

В писмо до ООН, Ирак заяви, че няма да бъде в състояние да се придържа към задълженията си да унищожи химическите си оръжия, предаде Би Би Си.

Комплексът Мутана, северозападно от Багдад, помещава останки от ракети, заредени със зарин и други смъртоносни нервни агенти.

ООН и САЩ твърдят, че боеприпасите са деградирали и бунтовниците няма да бъдат в състояние да направят използваеми химически оръжия от тях.

Постоянният представител на страната в ООН Мохамед Али Алхаким е заявил, че охранителните системи на комплекса показват, че там е имало "плячкосване на част от оборудването и уредите". Багдад се ангажира да възобнови спазването на ангажиментите си по унищожаване на химическите оръжия "веднага щом ситуацията със сигурността се подобри и контролът над завода бъде възстановен".

По изчисления на ООН през последния месец в избухналия с пълна сила конфликт между сунитските бунтовници и силите на шиитското правителство, подкрепени от доброволчески шиитски милиции, са загинали най-малко 2417 души, включително 1531 цивилни. Над един милион иракчани са напуснали домовете си в резултат на боевете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай