Джихадистите обявиха халифат в Ирак и Сирия

Джихадистите обявиха халифат в Ирак и Сирия | StandartNews.com

Ислямистите искат и Балканите, и Испания в границите на държавата си

Бунтовниците от групировката "Ислямска държава в Ирак и Левант", която през последните седмици превзе голяма част от територията на Ирак, обявиха халифат в контролираните от тях територии. Те заявиха, че районът вече ще бъде управляван от техния лидер и призоваха всички мюсюлмани по света да му се подчиняват.

В същото време бе разпространена и карта, която показва намеренията на ИДИЛ да завземат огромна територия, включително Балканите.

Създаването на ислямския халифат бе оповестено в неделя вечер в аудиосъобщение на групировката. В него се посочва, че новата ислямска държава ще се простира в контролираните от джихадистите територии в Ирак и Сирия - от сирийския град Алепо до провинция Дияла в Ирак. Неин лидер ще е лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади, който е обявен и за "лидер на мюсюлманите навсякъде". Говорителят на групировката призовава всички мюсюлмани по света да се подчинят на халифа. "Законността на всички емирства, групи, държави и организации се неутрализира при разширяването на властта на халифа и пристигането на неговите войски на тяхна територия", посочва още говорителят. "Слушайте своя халиф и му се подчинявайте. Подкрепяйте своята държава, която расте всеки ден", зове още той.

В съобщението се посочва още, че групировката променя името си и вече ще се нарича само "Ислямската държава".
Междувременно в ислямистките сайтове бе разпространена карта, която изразява намеренията на групировката за разширяване на територията на халифата в близките 5 години. Според плана ислямската държава до 2020 година трябва да се простира освен на територията на всички сегашни арабски държави и чак до Централна Африка и Южна Европа. В "бъдещите" територии на халифата е включена и Испания, както и целият Балкански полуостров, включително България. На север халифатът се предвижда да стига чак до Австрия.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама изрази сериозните си опасения, че граждани на страни от Европейския съюз, които участват в бойните действия в Сирия и Ирак на страната на джихадистите, са заплаха за сигурността на САЩ, тъй като могат да влязат в страната без визи. "Знаем, че някои европейци заминават за Сирия и участват там в бойни действия. Сега те могат да пътуват до Ирак със същата цел. После се връщат в страните си и тъй като имат европейски паспорти, не им е нужна виза за САЩ", заяви Обама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай