Джихад в сърцето на Европа (ОБЗОР)

Джихад в сърцето на Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Две камикадзета окървавиха Брюксел

И Брюксел падна жертва на терора. Две камикадзета потопиха в кръв сърцето на Европа. 34 души бяха убити на място, а над 200 - ранени в домино от взривове. В 8 ч. местно време две експлозии разтърсиха летище "Завентем". 79 минути по-късно бомба избухна в станция "Маалбек" на метрото на 400 метра от европейските институции. Малко по-късно спецчастите откриха невзривен шахидски пояс на летището.

Брюксел бе парализиран. Хората се затвориха в домовете и офисите си, улиците се напълниха с военни и полиция. Градският транспорт спря изцяло.

"Ислямска държава" пое отговорност за кървавата баня. Лицата на атентаторите, заснети от охранителни камери, обиколиха света. Според разследващите двама от тях са се взривили, третият е избягал, след като оставил бомба с пирони. От вчера той е най-издирваният мъж в Европа.

Сърцето на Европа стана жертва на терор само четири дни след ареста в Брюксел на Салах Абдеслам - главния заподозрян за атентатите в Париж, отнели живота на 130 души. Тогава белгийските власти предупредиха, че стопирането на една терористична клетка може да тласне други към действие. Предупреждението стана черна реалност. В 8 часа местно време (9 часа българско - бел.ред.) две експлозии разтърсиха летище "Завентем". Едната избухна близо до гишето за чекиране на "Американ еърлайнс", а другата - до това на "Брюксел еърлайн" и близо до кафене "Старбъкс". При атентата загинаха 14 души, а 35 други бяха ранени. Взривната вълна разтресе целия терминал, избивайки прозорците и нанасяйки щети на покрива, докато ужасените пътници се опитваха, тичайки, да спасят живота си. Според някои информации в бомбите е имало пирони, така че да нанесат повече щети. Очевидци разказаха апокалиптични сцени - кръв и разчленени тела навсякъде. 79 минути по-късно, в 9,19 часа местно време, най-малко 20 души загинаха, а десетки бяха ранени, при експлозия на метростанция "Маалбек", която е само на 400 метра от европейските институции. Всички служители от тях веднага бяха евакуирани. Първоначално медиите съобщиха, че експлозията е била в метростанция "Шуман", но това бе отречено от екипите на метрото, пристигнали на мястото. Установено бе, че бомбата в метрото е избухнала във влак в момент, в който той е бил спрял на "Маалбек". От разпространени в социалните мрежи любителски кадри се вижда, че той е съставен от отделни вагони, което със сигурност е довело до по-малко пострадали, отколкото ако взривът бе във влак без прегради между вагоните.

Федералният прокурор на страната Фредерик Ван Льов съобщи, че едната от двете експлозии на летище "Завентем" е причинена от атентатор самоубиец. Не се уточнява как са предизвикани останалите взривове на аерогарата и в метрото, но властите потвърдиха, че става въпрос за организирано терористично нападение. Службите откриха и невзривила се бомба в залата за заминаващи, където избухнаха взривовете. Според някои информации е открита неексплодирала жилетка с експлозиви, както и автомат "Калашников" до тялото на мъртъв терорист. Вчера бяха разпространени кадри от охранителни камери на трима мъже, които се предполага, че са извършили атаките. Според белгийските медии двама от тях са се самовзривили, а третият оставил бомба с пирони и избягал. От снимките се вижда, че едната ръка на двамата заподозрени е с ръкавица.

Според експерти това вероятно им е помогнало да скрият детонаторите на бомба или на колан с експлозиви. Появиха се информации, че преди експлозиите е имало престрелка между полицията и нападателите, които крещели на арабски. "Чух мъж да вика на арабски, след което последва експлозията, след това втора - много по-силна", разказа Алфонс Юла, който работи на летището. "Беше кошмарно, видях най-малко седем загинали. Навсякъде имаше кръв. Виждаха се тела, чиито крака бяха откъснати", разказа мъжът, едва сдържайки сълзите си.

Не по-малко потресаващи бяха сцените от метростанция "Маалбек". 32-годишният Александър Бранс, чието лице бе окървавено, разказа, че влакчето тъкмо тръгнало от спирката, когато се чула силна експлозия. Настана паника, имаше окървавени хора, сподели мъжът. Последвала евакуация, след което хората трябвало да вървят в тунелите до следващата станция.

Веднага след атаките Белгия въведе най-високото ниво на терористична заплаха след взривовете. Вдигнато бе нивото от трето на четвърто, което граничи с военно положение. Транспортните власти в белгийската столица обявиха, че е спрян общественият транспорт, включително движението на автобуси, трамваи и метро. Музеите, белгийският парламент и други държавни сгради бяха затворени.

Служителите на ЕС не се допускаха да излизат от сградите, телефонните комуникации бяха затруднени. Хората бяха призовани да не напускат домовете си, както и да използват социалните мрежи за комуникация. Въоръжени военни бяха разположени на летището и на други ключови места в белгийската столица. Засилена бе охраната на атомните централи. Белгийските военни обезвредиха няколко съмнителни предмета. На летището бе взривен контролирано пакет.

В Брюкселския свободен университет също имаше контролирана експлозия, висшето училище бе евакуирано. Контролирани взривове имаше в кв. "Етербек", както и около кулата "Миди" в района на основната железопътна гара в столицата. Белгия обяви три дни на национален траур. "Всички национални знамена на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина до четвъртък", каза говорителят на белгийския премиер Шарл Мишел.

Евакуираха АЕЦ и кралския дворец

Служителите на двете белгийски атомни електроцентрали, както и кралският дворец в Брюксел, бяха евакуирани след атентатите.

По нареждане на властите в страната от АЕЦ "Тианж" и АЕЦ "Дул" са били изведени всички служители, чието присъствие не е критично важно за функционирането на централите. Охраната около двете стратегически съоръжения е била засилена.

Кралското семейство на Белгия също е било евакуирано от двореца в Брюксел, след като в района на сградата са били открити и контролирано взривени подозрителни пакети.

Страната ни е в траур. За всеки от нас 22 март винаги ще бъде по-различна дата. Разбитите животи и дълбоките рани ще бъдат страдание за цялата страна", каза белгийският крал Филип в свое официално изявление за атаките.

„Матилда и аз споделяме болката на тези, които са изгубили близък или са получили рани при низките и отвратителни атентати днес. Изразяваме цялата си подкрепа към членовете на спасителните служби и службите за сигурност и признанието си към всички, които спонтанно предложиха помощта си. Пред лицето на заплахата ще продължим да отговаряме заедно с твърдост, спокойствие и достойнство. Да запазим увереността си! Тази увереност е нашата сила", призова още крал Филип.

Междувременно бе съобщено за бомбена заплаха около затвора в град Брюж, където се намира заловеният преди дни атентатор от Париж Салах Абдеслам. По данни на телевизия RTL заради заплахата живущите в района са евакуирани, а полицията е обградила района. Абдеслам е настанен в единична килия в най-строго охранявания затвор в страната, в която прекарва по 23 часа в денонощието.

Премиерът Шарл Мишел: Страховете ни се сбъднаха

Това, от което се страхувахме, се случи. Това заяви на пресконференция белгийският премиер Шарл Мишел.
"Страната ни бе ударена от слепи, насилствени, малодушни бомбардировки", каза премиерът. "Има много загинали, много ранени. Осъзнаваме, че сме изправени пред трагична ситуация. Трябва да бъдем спокойни и да покажем солидарност", заяви още Мишел.

Шарл Мишел потвърди, че терористи са извършили нападенията на летището и в метростанцията, включително един атентатор самоубиец се е взривил на летището. Мишел обяви, че за подсилване на сигурността в столицата ще бъдат разположени военни части, и призова за засилване на контрола по границите. Той призна, че властите подозират, че са предвидени още атаки.

"Ислямска държава" пое отговорност

Беларуски джихадисти заподозрени за кървавата баня

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за кървавите атентати в Брюксел. В съобщението не се посочва конкретна причина, но се отбелязва, че Белгия е част от коалицията срещу групировката в Сирия. Междувременно руски медии съобщиха, че заподозрени за участие в атентатите са трима граждани на Беларус. Експерт по сигурността пък предупреди, че въпреки строгите мерки за сигурност властите са безсилни пред предизвикателствата на съвременния тероризъм.

"Бойци на "Ислямска държава" извършиха серия от нападения с колани с експлозиви и други устройства във вторник, целта на които бяха летище и метростанция в центъра на белгийската столица Брюксел. Страната участва в международната коалиция срещу ИД", се посочва в съобщението, разпространено чрез информационната агенция "Амак". Според джихадистите общо 230 души са загинали или пострадали при атаките.

Междувременно руските медии разпространиха версия, че зад атаките може да стоят двама братя от Беларус и техен съратник от Дагестан. Става въпрос за Иван и Алексей Довбаши, които влезли в Белгия още през февруари. За тях се знае, че са се били на страната на "Ислямска държава" в Сирия. Заедно с тях е бил и съратникът им от Дагестан Марат Юнусов. Според източник от белгийските правоохранителни служби, цитиран от РИА "Новости", именно тези три лица са заподозрени за атаките. Юнусов имал и белгийско гражданство.

Белгийски представител от силите за борба с тероризма пък е разкрил, че службите работят на границите на възможностите си. В интервю, дадено още миналата седмица, той разкрива, че всички полицейски следователи и военни разузнавачи в страната се занимават с разследване на джихадисти по света. "Просто нямаме хора, които да следят стотиците лица, заподозрени във връзки с терористични групи, да придвижват стотиците отворени разследвания", казва служителят, пожелал анонимност. Кореспондентът на Би Би Си по въпросите на транспорта пък коментира, че сегашните мерки за сигурност по летищата не могат да предотвратят подобни ситуации, тъй като става въпрос за зона, до която имат достъп почти всички.

Борсите тръгнаха надолу

Кървавите атентати в Брюксел оцветиха и борсите в червено. Веднага след взривовете основните индекси на фондовите борси във Франкфурт (DAX) в Париж (САС 40) и в Мадрид (IBEX 35) паднаха с близо 1%. Лондонският индекс FTSE 100 потъна с 0,65%. Златото поскъпна за пръв път от четири дни, като цената му се повишава с 0,83% до 1254,50 долара за тройунция. Еврото поевтиня с 0,33% до 1,1205 долара. "След новините имаме пренасочване към сигурни инвестиции", казва Ричард Магуайър от Rabobank International, базиран в Лондон. До края на деня обаче борсите във Франкфурт и Лондон се върнаха на зелена територия и леко се повишиха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай