Двама задържани в Германия заради Брюксел

Двама задържани в Германия заради Брюксел | StandartNews.com

При антитерористична операция в Германия са задържани двама, заподозрени за връзки с терористите от брюкселските кървави нападения, съобщава БНР. 

Единият от двамата, заловен в района на Дюселдорф, е известен на полицията от салафистката сцена, а другият, арестуван в Гиисен, е получавал съмнителни смс-си и е бил във връзка с атентаторите от Брюксел.

Според информация на германската телевизия АРД в сряда вечерта в Гиисен е заловен  28-годишен мароканец. Той е направил впечатление на патрулиращи на гарата полицаи, а при проверка на документите му е установено, че тима забрана за влизане в Шенген и е регистриран за престъпления в Италия и Германия.

През 2014 г. негово искане за получаване на убежище в Германия е било отхвърлено. В мобилния му телефон полицията е открила два съмнителни смс-а – единият съдържал името на атентатора от брюкселското метро Халид Ел Бакрауи, а другото съобщение е френската дума „fin", която означава „край", „свърши се". Съобщението е получено 9.08 часа, три минути преди Бакрауи да се взриви. Разследващите изучават връзките на мароканеца с атентатора.

Другият заловен вчера в района на Дюселдорф - Самир Е. - е попаднал също като Бакрауи в полезрението на турските органи за сигурност през 2015 г. в района между Турция и Сирия. Според информация на сп. „Шпигел" двамата са били заподозрени, че са участвали във войната в Сирия на страната на "Ислямска държава". Те са били върнати с един и същи самолет в Амстердам, откъдето е започнало пътуването им за Турция. Германската прокуратура разследва дали двамата са се познавали и какви са били връзките помежду им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай