Драма в Конгреса на САЩ, републиканците са в нокдаун

Конгресмените не успяха да изберат председател на Камарата на представителите

Драма в Конгреса на САЩ, републиканците са в нокдаун | StandartNews.com

Конгресмените в Съединените щати не успяха да изберат председател на Камарата на представителите на първия тур от гласуването. Това се случва за първи път от 100 години.

Крехкото републиканско мнозинство издигна кандидатурата на Кевин Маккарти за председател на Камарата. Тя не получи необходимата подкрепа, въпреки че републиканците имат 222-ма конгресмени.

Причината е, че някои привърженици на Доналд Тръмп не подкрепиха Маккарти. Той получи само 203 гласа на два тура от гласуването, дори по-малко от кандидата на демократите.

Резултатът на третия тур беше още по-лош, като Маккарти изгуби 20 гласа. Предстоят още гласувания, докато бъде избран председател.

Камарата на представителите не може да започне работа, без да избере свой председател: членовете й не могат да положат клетва, няма как да бъдат определени председатели на отделните комисии, не могат да се свикват заседания, нито да се предприемат разследвания на правителството на Байдън, каквито републиканското мнозинство планира, припомня АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай