Диалог НАТО-Русия за пръв път от 2 години

Среща на Столтенберг и Путин

Диалог НАТО-Русия за пръв път от 2 години | StandartNews.com

Съветът НАТО-Русия заседава днес за пръв път от две години насам. Постоянните представители ще подновят диалога, който беше прекъснат при анексирането на Крим през 2014 г. 

Срещата ще се проведе в централата на Алианса в Брюксел. Основната тема ще е именно военното положение части на Украйна. 

Според генералния секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг освен прилагането на мирното споразумение от Минск, ще бъдат обсъдени и методите за информиране при мащабни военни учения, както и схеми за намаляване на риска, така че да не се повтори инцидентът със свалянето на руски боен самолет от турската авиация до сирийската граница, съобщава БНР. 

"Видяхме инциденти в Балтийско море през изминалата седмица с непрофесионално и опасно поведение на руски самолети в близост до американски кораб и самолет. Те само подчертават колко е важно да държим военните канали за комуникация отворени", посочи генералният секретар.

Столтенберг повтори, че НАТО не иска нова студена война, но допълни, че днешната среща не означава връщане към обичайните отношения с Русия от преди кризата. От руска страна делегацията на заседанието ще бъде ръководена от постоянния представител на Русия посланик Александър Грушко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай