Деспотът от Скопие

Деспотът от Скопие | StandartNews.com

Дядо му Никола Груев е от българско село, загива като гръцки войник

Никола Груевски управлява като монарх, но властта му се клати неудържимо

Македония се тресе от вътрешнополитическо напрежение, което може да има тежки последици за страната, както и за региона. Кървавата драма в Куманово показа, че са застрашени не само гражданския и етническия мир, а и териториалната цялост на съседната ни държава. Това личи от заплахите на сепаратистката Освободителна народна армия /ОНА/, клон на косовската АОК, която се готви да създаде в Западна Македония албанска република Илирида. Върху премиера Никола Груевски, който е в остър конфликт с опозицията, пада голяма отговорност. Въпросът е дали премиерът ще намери път към успокояване на обстановката и решаване на проблемите. Анализатори смятат, че вече е прекалено късно за това, защото очевидно случващото се в Македония е агония на режима на Груевски и начало на неговия край.

Никола Груевски се появи на политическата сцена в Скопие след шестмесечната гражданска война в Македония през 2001 г. между македонци и албанци, приключила със спонсорираното от Запада Охридско споразумение. През 2002 г. той за пръв път бе избран за депутат в парламента от консервативната партия ВМРО-ДПМН, а на следващата година, едва на 33-годишна възраст, стана неин лидер. Многократно е избиран за депутат в парламента, а от девет години е несменяем премиер. Той е роден в Скопие, но корените на рода му са в Егейска Македония, в село Крушоради, където в началото на ХХ век живее компактно българско население. През Втората световна война дядото на Никола Груевски Никола Груев е мобилизиран в гръцката армия и е убит в Итало-гръцката война (1940-1941г.). Днес името му е записано на паметна плоча на загиналите в гръцката армия в родното му село. Бабата на Груевски и баща му Тало Груевски, изведен от Гърция като едно от децата бежанци, напускат през Гражданската война (1946-1949 г.) Гърция и се установяват в Скопие. Баща му по-късно става доктор на науките в Белградския университет. Синът Никола завършва икономически науки в Битолския и Скопския университет.

Има и диплома от лондонския Институт за ценни книжа

и магистърска степен от Скопския университет "Св. св. Кирил и Методий". Работил е известно време в Световната банка. Майката на Никола Греувски, Надежда, е от Щип. Тя е сестра на първия вътрешен министър на независима Република Македония - Йордан Миялков. Когато Никола Груевски става премиер през 2006 г., братовчед му Сашо Миялков е назначен за директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване на Македония. Никола има брат Георги. Женен е два пъти. От втората съпруга Боркица има две дъщери - Анастасия и София.

Никола Груевски влиза в правителството за първи път през 1998 г. като министър без портфейл, отговорен за търговията в новото правителство на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ с премиер Любчо Георгиевски. През 1999 г. е министър на финансите и провежда важни данъчни и икономически реформи, ускорява приватизацията на най-големите предприятия в страната, като нефтената рафинерия ОКТА и телекомуникационната компания Македонски телеком. Доста популярен става с кампанията за потребление на национални продукти, наречена "Македонско слънце".

Опозицията, която в дните преди нападението на терористите от ОНА в Куманово протестираше пред сградата на правителството, където имаше сблъсъци с полицията, обвинява премиера и обкръжението му в корупция, в намеса в съдебната система, в деспотично и антидемократично управление, в подслушвания на 20 000 политици и обикновени граждани, в пръскане на пари за мегаломански проекти от кампанията "Антична слава на Македония". Груевски

си поръчал по каталог специален мерцедес за 575 000 евро

съобщиха македонските медии.

Натискът на опозиционната СДПМ срещу него и кабинета му става все по-силен. Опозицията го призовава за оставка и предсрочни избори. От Запад идват и критики, че политиката на Груевски отдалечава Македония от членство в ЕС и НАТО. Отношенията на Скопие със София са хладни, защото македонската страна не само че няма желание да изпълни договореностите за развитие на приятелски отношения, но и без определени мотиви допуска враждебни кампании срещу България. Последният призив на ЕС към Груевски е за обективно и бързо разследване на инцидента в Куманово и отговор на въпроса защо е допуснато екстремистки групировки да създадат напрежение, след като в страната няма признаци за етнически конфликт между мнозинството македонци и албанци. Тази неяснота е питателна среда за конспиративни теории. Ширят се твърдения, че Груевски умишлено е допуснал инцидента В Куманово, за да се отклони вниманието от проблема за властта. Блогове в интернет допускат, че инцидентът в Куманово е предупреждение към властите в Скопие да не се ангажират с идеята руски газ от "Турски поток" да се пренася към Гърция и от там през Македония към Сърбия, Австрия, Унгария, Словения и Италия. За да отслаби напрежението, Груевски отстрани от кабинета вътрешния министър и министъра на транспорта и комуникациите, свързани с подслушванията и други тъмни афери. Каква ще бъде по-нататъшната съдба на Никола Груевски, който от десетилетие доминира на политическата сцена в Скопие, ще зависи от това дали той ще реагира адекватно и с реализъм на критичната ситуация. Защото на карта е поставена не само политическата му кариера, а и стабилността и оцеляването на Македония като държава, както и за стабилността на Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай