Десетки загинаха при анти-китайските протести във Виетнам

Десетки загинаха при анти-китайските протести във Виетнам | StandartNews.com

Ханой. Повече от 20 души са били убити във Виетнам, а завод за стомана беше подпален по време на антикитайските бунтове, които се разпространиха във вътрешността на страната, предаде Ройтерс.

Лекар в болница в централната провинция Ха Тин каза, че петима виетнамски работници и 16 китайци са били убити в сряда вечер в безредиците, които маркират един от най-лошите моменти в китайско- виетнамски отношения, след като съседните държави водиха кратка война през 1979 година.

"Имаше около стотина души изпратени в болницата снощи. Много от тях бяха китайци. Още повече постъпват тази сутрин", е заявил лекарят пред Ройтерс.

"Формоза пластикс груп", най-големият тайвански инвеститор във Виетнам съобщи, че строящата се фабрика за стомана в Ха Тин е била подпалена при сблъсъци межди виетнамските и китайските работници. Един от китайците, работещи за компанията е загинал, а 90 са ранени.

Очаква се новата фабрика да е най-големият производител на стоманата в Югоизточна Азия след 2017 г. Няма данни за пораженията от пожара и загубите на инвеститорите.

Индустриалната зона в Ха Тин на обща стойност 20 милиарда долара е наполовина завършена. През 2020 г. тя ще разполага с пристанище, собствена електроцентрала с мощност 2100 мегавата и шест пещи.

Индустриалните зони съставлява гръбнака на икономиката на Виетнам. В страната има над 190 такива, а в тях работят приблизително 2.1 милиона души. Производството в тях пък отговаря за приблизително 30% от целия износ на Виетнам, а за 2013 г. стойността им е била 38 милиарда долара.

Бунтовете избухнаха в индустриална зона в южната част на страната след протести срещу плановете на Китай да разположи нефтена платформа в частта на Южнокитайско море, която Виетнам смята за свои води. По-голямата част от щетите досега са понесени от тайвански фирми, които протестиращите често бъркат за китайски.

Китай от своя страна изрази опасенията си от разрастване на насилието във Виетнам и призова към наказване на виновниците и компенсиране на жертвите. Говорител на китайското външно министерство заяви, че Ханой толерира бунтовете.

Въпреки че двете комунистически държави имат дълбока икономическа и политическа връзка, във Виетнам има силна омраза към Китай, подхранвана от национална гордост и дългия период на китайска власт.

Търканията заради районирането на Южнокитайско море възпламениха силни емоции и в двете държави. Десетки кораби са заобиколили нефтената платформа и се обвиняват взаимно в нарочни сблъсъци.

Виетнамците са на мнение, че Китай експлоатира природните ресурси на страната, понеже, въпреки че търговията между двете страни е на стойност повече от 50 милиарда долара годишно, инвестициите на Китай във Виетнам са едва 2.3 милиарда долара.

Хиляди виетнамци подпалиха чуждестранни фабрики и атакуваха индустриални зони в Бин Дунг и Донг Най, провинции близо до град Хо Ши Мин. Стотици китайци, работещи в тях са избягали, повечето в съседна Камбоджа.

По данни на полицията, 460 фирми са докладвали за щети по фабрките си само в провинция Бин Дунг. 600 души са арестувани за разграбване и иницииране на насилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай