Десетки хиляди протестират срещу ядрената енергетика в Токио

Десетки хиляди протестират срещу ядрената енергетика в Токио | StandartNews.com

Токио. На неделен протест срещу атомната енергия в Токио излязоха десетки хиляди японци. Демонстрацията е по повод наближилата трета годишнина от катастрофата в АЕЦ Фукушима, която се превърна в най-тежкия ядрен инцидент след този в Чернобил, предаде АФП.

 

Под прицела на критиките на демонстрантите, организирали шествие към сградата на парламента, попаднаха атомната индустрия и премиерът Шиндзо Абе, който откакто се върна на власт преди повече от година настоява за задействане отново на японските АЕЦ, спрени по съображения за сигурност след аварията във Фукушима.

 

По негови думи атомната енергия е нужна на архипелага, лишен от природни ресурси. „Ако обаче продължим политиката за пълен отказ от ядрената енергия, ако положим усилия да пропагандираме възобновяемите източници и инвестираме в енергоспестяващи технологии, ще може да живеем без ядрен ток", обясни контра-позицията Ясуро Каваи, участник в протеста.

 

По време на шествието музиканти свиреха, използвайки електричество, произведено от инсталирани в столичен парк големи слънчеви панели, а десетки търговци промотираха стоки, произведени в района на катастрофата.

 

В протестната демонстрация участва и писателят Кендзабуро Ое - нобелов лауреат, както и други видни японски обществени дейци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай