CNN съди Тръмп заради акредитация на журналист

Решението на Белия дом да забрани достъпа на Акоста е в нарушение на Първата поправка и Петата поправка, твърдят от медията

CNN съди Тръмп заради акредитация на журналист | StandartNews.com

Американската телевизия СNN потвърди, че съди президента на САЩ Доналд Тръмп и петима съветници на Белия дом за решението да се отнеме акредитацията на кореспондента на медията Джим Акоста.

Съдебният иск е срещу Тръмп, говорителя на Белия дом Сара Сандърс, началника на кабинета Джон Кели, заместника на Кели по комуникациите Бил Шайн, директора на Сикрет сървис Джоузеф Кланси и служител на Сикрет сървис.

CNN настоява да се възстанови акредитацията на техния журналист.

Според телевизията решението на Белия дом е в нарушение на Първата поправка и Петата поправка към американската конституция. Искът е внесен в Окръжния съд във Вашингтон.

Акоста изгуби достъпа си до Белия дом след разгорещен спор с Тръм по време на пресконференцията след междинните парламентарни избори в САЩ. Журналистът зададе въпрос за движещия се към САЩ керван с мигранти, но не беше удовлетворен от отговора и продължи спора си с президента. Тогава водещата на пресконференцията се опита да вземе микрофона, но репортерът отказа да го даде и продължи да задава въпроси за предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 година.

"Трябва да ме оставите да управлявам страната, а вие - да управлявате СNN.СNN би трябвало да се срамуват, че работите за тях", заяви jfhdld Тръмп.

На следващия ден бе отнета акредитацията на Акоста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай