Чуждите автомобили в Гърция с винетка

Чуждите автомобили в Гърция с винетка | StandartNews.com

Туск иска нова среща на Еврогрупата заради провалените преговори с кредиторите на страната

Транзитна такса под формата на винетни стикери с чип за автомобилите с чуждестранни номера, обмисля да въведе гръцкото правителство в рамките на новите мерки, които ще бъдат предложени на кредиторите. Очаква се от тази мярка в хазната да постъпват по около 15 млн. евро годишно, съобщиха местните медии.

С винетката финансовото министерство смята да даде "отговор" на все по-големия брой водачи, които шофират коли с чужди регистрационни номера, главно български, за да избягват високите пътни такси, както и данъка "лукс", с който се облагат частните автомобили с двигател над 1.929 кубика. В новите мерки се предвижда също и увеличаване таксата за регистрация на частните коли, било то нови или втора ръка.

Планира се и налагането на специален данък за хотелите за еднократните нощувки. На тези с 3 звезди ще се налага такса от 3 евро, на хотели с 4 звезди - 4 евро, а на петзвездните - 5 евро. От тази мярка се очакват допълнителни приходи за хазната от 400 млн. евро. годишно.

След поредния провален кръг на преговорите между Гърция и кредиторите й, вчера премиерът Алексис Ципрас настоя за организирането на среща с европейските лидери, ако до днес не бъде насрочена такава на финансовите министри. По-късно председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепи искането му.

"Нуждаем се от конкретна дата за нова среща на Еврогрупата в близко бъдеще и не говоря за следващите седмици, а за дни. Трябва да избегнем ситуация на подновена несигурност около Гърция", каза Туск пред репортери в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай