Чанта на Dior събаря властта в една държава

От ноември досега цяла Южна Корея се занимава в първата дама

Чанта на Dior събаря властта в една държава | StandartNews.com

Чанта на Dior може да коства президентския пост на Юн Сок Йол - държавен глава на Южна Корея. Нещо повече - скандалът е напът да отнеме властта на партията му.

В дъното на интригата е първата дама Ким Кьон Хи и неприкритата й страст към скъпи подаръци. 

Запис от скрита камера, показващ как Ким приема като подарък чанта Dior, предизвика публичен скандал с президента Юн Сок Йол и партията му.

Това дори може да застраши опита им да възстановят парламентарното си мнозинство на изборите през април, отбелязва Reuters, цитирана от profit.bg.

Членове на консервативната Народна партия на Юн призоваха президента и съпругата му Ким Кьон Хи да се извинят за инцидента и да признаят, че приемането на толкова скъп подарък е най-малкото, неуместно.

От президентската администрация заявиха, че не разполагат с информация по случая, която да споделят.

Предпочитайки да запази мълчание, Юн рискува да създаде напрежение, което може да ескалира и да коства победата на Народната партия на изборите на 10 април, смятат анализатори.

"Това е политическа бомба", коментира политическият анализатор Рхе Джонгхун и допълва: "Рисковете само ще се увеличават."

Юн спечели изборите през 2022 г., но неговата партия е малцинство в парламента, контролиран от Демократическата партия.

Анализатори твърдят, че когато първата дама, в качеството си на съпруга на държавен служител, е приела чантата с цена от 3 млн. вона (2250 долара), тя може да е нарушила закона за борба с подкупите.

Поддръжниците на президента твърдят, че Ким е жертва на незаконен заговор за набеждаване и клеветническа кампания.

Случаят беше огласен през ноември, когато YouTube канал излъчи видеоклип, тайно записан от американски пастор от корейски произход със скрита камера, в който той посещава Ким и ѝ предава чантата.

Пасторът, преподобният Ейбрахам Чой, който е участвал в религиозен обмен със Северна Корея и е привърженик на ангажираността с Пхенян, заяви, че първоначално е потърсил среща с първата дама от загриженост за твърдата политика на Юн спрямо Северна Корея.

По думите му, склонността на Ким да приема луксозни подаръци - включително козметика Chanel, която той твърди, че ѝ е подарил при първата им среща, го е накарала да мисли, че това е единственият начин да си осигури аудиенция.

"Може да се каже, че те са нещо като входна карта, билет за среща с Ким", заяви Чой в интервю за Reuters.

Миналата седмица неназован президентски служител заяви пред информационна агенция Yonhap, че Чой умишлено се е приближил до Ким с намерението да направи незаконен запис, използвайки семейните си връзки и че подаръците се обработват и съхраняват като собственост на правителството.

Чой заяви, че е работил с репортер на канала в YouTube, който излъчва леви новини и коментари, за да заснеме как съпругата на президента приема скъпата чанта по време на второто посещение.

Напрежението между кабинета на Юн и неговата партия ескалира миналата седмица, когато член на ръководството ѝ сравни ситуацията с чантата с управлението на Мария Антоанета, френската кралица, известна с разточителството си.

Местни медии съобщават, че Юн е бил разгневен от коментарите и е искал да отстрани лидера на партията Хан Донгхун, смятан за негово протеже и близък сътрудник.

В анкета, публикувана от кабелната телевизия YTN тази седмица, 69% от анкетираните заявяват, че Юн трябва да обясни позицията си по отношение на спора около първата дама.

Друго допитване, проведено през декември, показва, че 53% от анкетираните смятат, че първата дама е действала неправилно, докато 27% твърдят, че е попаднала в капан. "Широката общественост си мисли: "Добре, това може да е капан, но защо все пак е взела чантата?", допълва Шин Юл, професор по политически науки в университета Мьонгджи.

През 2021 г. първата дама се забърка в друга неприятна ситуация и се наложи да поднесе публично извинение, след като месеци наред обвиненията във фалшифициране на професионалното досие и плагиатство в докторската ѝ дисертация засенчиха кампанията на Юн за президент, припомня Reuters.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай