Бразилците избраха клоун и Ромарио

Бразилците избраха клоун и Ромарио | StandartNews.com

Дилма Русеф спечели първия тур на президентския вот, но отива на балотаж

Настоящият президент на Бразилия Дилма Русеф спечели най-много гласове на изборите, но ще бъде принудена да отиде на балотаж. Това сочат резултатите от първия тур на президентския вот. Русеф взима 42% срещу 34% за основния й опонент Аесио Невиш.

Кандидатът на социалистите Марина Силва отпада от надпреварата със своите 21 процента. В същия ден с тях бразилците гласуваха и за депутати и сенатори и избраха да пратят в парламента клоун и футболната легенда Ромарио. Кандидат за депутат в щата Амазонка, който се е регистрирал под името Осама бин Ладен, пък беше арестуван. "Борбата продължава - една борба, която ще бъде победоносна, защото това е борбата на бразилския народ. Тази борба е борбата на строителите на бъдещето, които няма да позволят никога Бразилия да се върне назад", заяви Дилма Русеф в столицата Бразилия пред хиляди свои привърженици. Тя благодари на "бразилския народ, който ме почете със своето доверие и ми даде победата на първия тур". Аесио Невис пък призова привържениците на Социалистическата партия на Марина Силва да се обединят с него, за да победят Русеф на втория тур.

В неделя бе арестуван кандидат за депутат в щата Амазонка, който се е регистрирал под името Осама бин Ладен. Той е призовавал да гласуват за него пред избирателна секция в Манаус - столицата на щата. Бин Ладен е кандидат от малката десноцентристка Национална работническа партия. Облечен като съименника си, убит през май 2011 г. от спецслужбите на САЩ, бразилският Бин Ладен е бил арестуван, докато подавал бутилки с минерална вода на избирателите, като ги убеждавал да гласуват за него. Бразилският избирателен закон разрешава на кандидатите да се регистрират с име по желание.

Освен Бин Ладен и петима кандидати с името Барак Обама, са регистрирани "Лудото", "Човекът с мотора" и "Бразилският 007". Известният бразилски клоун Тиририка, който през 2010 г. стана федерален депутат в Сао Пауло под лозунга "По-лошо не може да стане", бе преизбран с един милион гласа. "Знаете ли какво правят депутатите? И аз не знам, затова гласувайте за мен, а аз ще проверя", казваше Тиририка по време на своята кампания, водена в клоунски дрехи и цветна перука. Друг любопитен факт е, че футболната легенда Ромарио бе избран за сенатор в Рио де Жанейро с листата на Бразилската социалистическа партия. Според почти окончателните резултати в щата Рио де Жанейро, той печели убедително с над 63%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай