Бокова: Терористите използват културата на предна линия в своите атаки

Бокова: Терористите използват културата на предна линия в своите атаки | StandartNews.com

През последните години светът стана свидетел на безпрецедентно увеличаване на терористичните атаки срещу културните паметници на държави, засегнати от конфликт. Организираната престъпност, трафикът на културните ценности достигна рекордни данни. Терористичните групировки използват тези атаки, да сплашват населението и правителствата. В същото време, с тези действия те генерират доходи за своите групи.

„Терористите използват културата на предна линия в своите атаки - ние трябва да я поставим в сърцето на изграждането на мира. Безнаказаността за извършителите на такива атаки не е опция". Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от БГНЕС.

На 27 септември в седалището на ООН в Ню Йорк генералният директор на ЮНЕСКО заедно с министрите на външните работи на Йордания и Италия, президента на Интерпол и изпълнителния директор на Офиса на ООН против наркотици и престъпления откри нова международна инициатива, която цели укрепване на защитата на културното наследство и предотвратяване на международния трафик на културни ценности. Коалицията "Да защитим културното наследство - императив за човечеството" бе лансирана с участието на Федерика Могерини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай