Бокова ще се бори за диалог между културите, търпимост и мир

Бокова ще се бори за диалог между културите, търпимост и мир | StandartNews.com

Българският кандидат за генерален секретар на ООН – Ирина Бокова, обеща, ако бъде избрана на поста, да положи усилия за установяване на диалог между културите, за търпимост, за мир и за преодоляване на разногласията. Тя изрази надежда, че ще постигне това благодарение на опита, натрупан като генерален директор на ЮНЕСКО, в борбата с екстремизма, защитата на наследството и културата.

Заедно с още деветима кандидати Бокова участва снощи в първите в историята на организацията телевизионни дебати. Те се състояха в залата на Общото събрание в Ню Йорк и се предаваха пряко чрез спътник от телевизия „Ал Джазира".

В продължение на два и половина часа претендентите изложиха приоритетите си, в случай че бъдат избрани, и отговаряха на въпроси за реформирането на ООН, намирането на изход от конфликтите и други актуални проблеми, като ситуацията в Близкия изток, в Южен Судан и климатичните промени.

Всеки кандидат имаше по една минута за отговор на въпрос. Всички се изказаха за реформа на Съвета за сигурност на ООН и посочиха, че в сегашния му вид той не отговаря на международната действителност.

По думите на Бокова едно от големите предизвикателства пред генералния секретар е именно необходимостта да се реформира системата на ООН, за да се постигне устойчиво развитие.

Да се преодолее раздробяването на системата, да се възприеме последователен подход, в това число регионален, да се довърши несвършената работа и непостигнатите цели от миналата година – това също е важно", каза тя, цитирата от bTV.

По темата за Близкия изток Ирина Бокова призова за увеличаване на доверието между палестинците и израелците.

В дебатите, освен българския кандидат, участваха бившият португалски премиер Антониу Гутериш, външният министър на Аржентина Сусана Малкора, бившите външни министри на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, черногорският външен министър Игор Лукшич, бившият президент на Словения Данило Тюрк и кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Не присъстваха външният министър на Словения Мирослав Лайчак и бившият външен министър на Македония Сърджан Керим.

Следващата седмица 15-членният Съвет за сигурност започва неформално тайно гласуване, за да избере кандидат, който да препоръча на Общото събрание на ООН. Резултатите няма да бъдат правени обществено достояние. На членовете на Съвета за сигурност ще се раздадат бюлетини за всеки един кандидат. Те ще имат три възможности – да поощрят избора на даден кандидат, да не го поощряват или да не изразят мнение. Съветът ще преброи бюлетините и ще информира страните, издигнали кандидати, за резултатите на техните номинации.

Накрая петте страни членки на Съвета за сигурност с право на вето ще трябва да се споразумеят за един кандидат и няма изискване да вземат предвид популярността на кандидата в Общото събрание.

Съветът се надява, че ще постигне това споразумение до октомври, казват дипломати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай