Блинкън даде неочаквана рецептата срещу възела в Близкия изток

Проправянето на път към палестинска държава е най-добрият начин

Блинкън даде неочаквана рецептата срещу възела в Близкия изток | StandartNews.com

Източник: Инстаграм

Проправянето на път към палестинска държава е най-добрият начин за стабилизиране на района и изолиране на Иран и неговите поддръжници, заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който приключи в Кайро регионалната си обиколка, свързана с войната в Газа, предаде Ройтерс.

По време на обиколката си в Израел и арабските страни Блинкън настояваше за намиране на изход от кръвопролитията в Газа, в момент, когато конфликтът заплашва да се разпространи в Ливан, Ирак и морските маршрути в Червено море.

В изявление пред репортери след срещата си с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси Блинкън заяви, че пред региона има два пътя, първият от които е "интегриран Израел, с гаранции за сигурността и ангажименти от страна на държавите в региона, както и от страна на САЩ и на палестинска държава – или поне път за достигане до това състояние".

"Другият път е да продължим да виждаме тероризма, нихилизма, разрушенията на "Хамас", на хусите, на "Хизбула", всички от тях подкрепяни от Иран", добави той.

"Ако следвате първия път…, това е най-добрият начин да изолирате, да маргинализирате Иран и неговите поддръжници, които създават толкова много проблеми – за нас и общо взето за всички останали в региона", каза още американският държавен секретар.

Визитата на Блинкън би осъществена ден след като Египет и Йордания предупредиха, че не трябва да се допуска военната кампания на Израел, при която по информация на здравното министерство в Газа са били убити над 23 000 палестинци, да доведе до разселването на населението от около 2,3 милиона души в анклава или до израелска окупация.

Израел и поддръжниците му от САЩ твърдят, че израелската страна не планира такъв развой, но Египет е все по-обезпокоен на фона на растящия брой жители на Газа, принудени да се насочат към границата с Египет, отбелязва Ройтерс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай