Българска нота до Македония, какво ще се случва в Банско

Днес протести в Скопие няма да има, а следващият е обявен за неделя вечер

Българска нота до Македония, какво ще се случва в Банско | StandartNews.com

Министерството на външните работи на Република България изпрати нота до Министертсвото на външните работи на Република Северна Македония на 8 юли, става ясно от съобщение на МВнР.

Чрез нея беше отправена покана към министър Буяр Османи за провеждане на годишно заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. на 9, 10 или 11 юли 2022 г. в гр. Банско, казват от външното ведомство.

Предстоящото заседание на тази съвместна комисия следва да осъществи преглед на изпълнението на двустранния Договор за изминалия период и да приеме мерки за подобряване на двустранното сътрудничество във всички сектори.

А иначе острите думи от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и управляващия съюз СДСМ по отношение на предложената от Европейския съюз, чрез Франция, преговорна рамка продължават и днес, предаде БТА.

След като документът беше внесен в парламента на страната и стана ясно, че след понеделник ще бъде ясно кога той ще бъде разгледан от опозиционната партия реагираха, че „става въпрос за лист хартия“, непълен документ, протоколът между България и Северна Македония не е представен, а днес призоваха председателя на парламента Талат Джафери „ както връща предложения за закони за грешна запетая или хвърля предложенията на опозицията в кошчето, да върне листа хартия на правителството като непълен и унизителен.“

От ВМРО-ДПМНЕ призовават „правителството да се вслуша в гръмкото „не“ на македонския народ и гражданите на Македония, а да не се опитва да прехвърля отговорността си върху парламента, т.е. на депутатите, защото депутатите от управляващата коалиция са просто машина за гласуване и нищо повече“ и уверяват, че ако правителството на Република Северна Македония оттегли от парламента предложената преговорна рамка, ВМРО-ДПМНЕ ще се оттегли искането си за предсрочни парламентарни избори.

„Парламентът, храмът на демокрацията, е точното място за вземане на решения относно заключенията за последното европейско предложение за започване на преговори с ЕС. Всички парламентарни партии носят отговорност пред гражданите и държавата да се включат в процеса и чрез дебат и градивност да допринесат за крайното решение. Изисква се отговорност и мъдрост от всички депутати, това е надпартиен въпрос“, отговориха от управляващата коалиция и добавиха, че желанието на ВМРО-ДПМНЕ да избяга от дебат по толкова важни въпроси „показва, че те се страхуват от истината, страхуват се да не пропаднат всичките им лъжи и измислици“.

„ВМРО-ДПМНЕ не трябва да бяга, а да участва в дебата в парламента, а дотогава да се откаже от блокадите, разрушенията и кървавите сценарии с проруската „Левица“ и Алианс на албанците. След разпадането на коалицията между ВМРО-ДПМНЕ и Алианс за албанците, сега Християн Мицкоски (на снимката) и Димитър Апасиев остават сами и изолирани в антиевропейския дневен ред. Само ВМРО-ДПМНЕ и левицата са против ЕС“, реагираха от СДСМ.

Днес протести няма да има, а следващият е обявен за утре вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай