Бият Pfizer и на децата в САЩ

Разширяването на разрешението за ваксинация означава, че ще бъде ваксинирано още 5% от населението на САЩ

Бият Pfizer и на децата в САЩ | StandartNews.com

Американската администрация за храните и лекарствата обяви, че ваксината срещу коронавирус на „Пфайзер/Бионтех“ е разрешена за спешна употреба и при децата от 12 до 15 години, предаде БНР.

Разширяването на разрешението за ваксинация означава, че ще бъде ваксинирано още 5% от населението на САЩ или 85% ще имат право да получат ваксина за Covid-19.

Ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ досега беше разрешена само за възрастни над 16 години. Ваксините на „Модерна“ и „Джонсън&Джонсън“ („Янсен“) са разрешени за употреба от 18 години нагоре.

За да бъде разрешена употребата на ваксината за деца от фармацевтичната компанията в края на март трябваше да представят пред Американската администрация за храните и лекарствата резултатите от клиничното изпитание включващо 2260 деца до 15-годишна възраст.

Според компанията ваксината в тази възрастова група е показала 100%  ефективност и добра поносимост.

Отбелязва се, че някои деца след втората доза са имали реакции подобни на тези при възрастните като втрисане и болки.

В сряда се очакват консултации в Консултативния комитет към Центъра за контрол и превенция на болестите относно ваксината за децата от 12 до 15 години. След това директорът на центъра д-р Рошел Валенски ще реши и обяви дали ще препоръчат използването й за тази възрастова група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай