БГ границата недостъпна за терорист от Париж (ОБЗОР)

БГ границата недостъпна за терорист от Париж (ОБЗОР) | StandartNews.com

Абауд опитал да влезе у нас през река Места миналата година

Мозъкът на парижките атентати Абделхамид Абауд се опитал да прекоси границата между Гърция и България, но не успял. Това съобщават белгийски медии в репортажи от съдебното заседание срещу съучастници на обезвредените терористи при операцията във Вервие (в източната част на Белгия) миналата година.

Терористът от "Ислямска държава", който през януари 2015 г. се намирал в Гърция и от Атина ръководел по телефона джихадистите от Вервие, искал да премине през България, за да се присъедини към тях на място. Това се оказало невъзможно, след като той опитал да премине в района на река Места. Абауд уточнил в разговор, че българските власти били направили всичко необходимо границата да остане непреодолима.

В следващите дни той се опитал да лети със самолет, но граничните служби са разпознали, че данните в документите му за самоличност не отговорят на пътника. Затова Абауд се свързал със сводник, за да му осигури проститутка, с която отново да се яви на някое летище и да изглежда като семеен. Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи. Всички тези данни се съдържат в записи на телефонни разговори, осъществени от джихадиста в навечерието на антитетористичната операция във Вервие и атентатите в Париж от януари миналата година. През ноември 2015 г. Абауд ръководеше на терен атентатите във френската столица и бе убит при операцията на местните спецчасти в "Сен-Дени". Белгийските и френските власти го определят като "най-високопоставения оперативен работник" на ИД в Европа. Според разследването терористите от Вервие, обезвредени с общи усилия на службите на двете страни, подготвяли изработката на бомба и били "зачатъкът" на атентатите в Париж и Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай