Бежанците по нов балкански маршрут (ОБЗОР)

Бежанците по нов балкански маршрут (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ципрас: Ще приемем нито повече, нито по-малко от полагащата ни се квота

На Балканите се подготвя нов маршрут за бежанците, които търсят спасение в Европа, предупреди Н-TV. Според немския тв канал мигрантите от Гърция може да тръгнат към Албания и оттам през Черна гора, Босна и Хърватия да продължат към Германия. Подобен извод се прави заради големия брой мигранти - 10 000, които са се събрали в гръцкото село Идомени до границата с Македония. Днес няколко от тях блокираха жп линия в знак на протест срещу отказа на Скопие да ги пусне да преминат през балканския коридор към Западна Европа. Мигрантите легнаха на жп линията, като спряха товарен влак от Македония да продължи на юг.

Сръбската агенция ТАНЮГ припомня изявлението отпреди 4 дни на албанския външен министър Дитмир Бушати, че страната му няма да вдига огради, ако бежанците навлязат и минат през нея. Премиерът Еди Рама обаче заяви, че Албания няма да се превърне в маршрут на бежанците по пътя им към Европа. На свой ред черногорският премиер Мило Джуканович бе казал, че Черна гора ще трябва да затвори границите си за бежанците, доколкото същото са направили и другите страни от ЕС. "Черна гора ще трябва да затвори границите си, защото Македония затвори нейната с Гърция, и ако гранични ограничения въведат Унгария и Австрия", посочи Джуканович.

На среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Атина гръцкият премиер Алексис Ципрас пък подчерта, че страната му ще приеме не постоянно, а само временно нито повече, нито по-малко от полагащата й се квота бежанци.

Франция плаши Лондон с мигрантите от Кале

Франция може да спре граничния контрол в Кале и да позволи на мигрантите да пресекат Ламанша в посока Великобритания, ако Обединеното кралство напусне ЕС. Това предупреди френският финансов министър Емануел Макрон пред "Файненшъл таймс".

Макрон поясни, че Париж може също да ограничи достъпа до единния пазар и ще се опита да изкуши лондонските банкери да се преместят. Коментарът му идва преди срещата на британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд, които ще обсъдят сигурността и мигрантската криза в Северна Франция. Макрон каза, че ако британците гласуват на референдума през лятото за напускане на ЕС, това може да сложи край на споразумението между двете държави, което позволява Лондон да наложи граничен контрол на френската страна на Ламанша. В Кале има около 4000 мигранти.

Онази вечер 8 ирански бежанци си зашиха устите в знак на протест срещу частичното разчистване на бежанския лагер в Кале, известен като Джунглата, което властите започнаха в понеделник. Първоначално те поискали от "Лекари без граници" да им зашият устите, но медиците отказали и мигрантите го направили сами.

Джихадисти пряха тока в Сирия

Терористи причиниха излизането от строя на електростанции в сирийската провинция Хама, което стана причина за спиране на тока на територията на цялата страна днес по обед. Джихадистите ударили с ракета обект, в резултат на което били повредени няколко генератора, съобщи РИА Новости, като се позовава на агенция Sputnik. Атаката доведе и до спирането на мобилните връзки и на интернета в страната.

Няколко часа по-късно електроснабдяването в повечето провинции беше възстановено, очакваше се до полунощ ток да има в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай