Бежанец се хвърли от влак в Германия

Бежанец се хвърли от влак в Германия | StandartNews.com

Египтянинът с нередовни документи се опитал да избяга от полицията

17-годишен нелегален мигрант се е опитал да избяга от полицията в Германия, като се хвърли от движещ се влак, съобщи Ройтерс. Мъжът от египетски произход обаче загинал на място.

Трагедията се разиграла в ранните сутрешни часове в петък край Мюнхен. На гарата в град Розенхайм, близо до границата с Австрия, в железопътното превозно средство са се качили представители на силите на реда, които са започнали проверки на документите на пътниците. 17-годишният младеж бил намерен скрит в празно купе, под една от седалките. Той представил документите си, а полицаите му наредили да изчака в коридора. Докато продължавала проверката, младият мъж избягал в съседно купе, отворил прозореца и скочил от движещия се влак. Тялото му обаче попаднало под колелата на влака и беглецът е загинал на място.

Оказало се, че младежът е нелегален мигрант, който няма право на убежище, и вече е връщан от Германия. Според един от представените документи той е регистриран като бежанец в Австрия и е египетски гражданин. Полицията обаче открила и заповед за депортирането му от Австрия в Италия по силата на Дъблинското споразумение. Полицията е установила също, че мъжът преди няколко седмици е влязъл в Германия, но е върнат на Австрия.

Подпалиха центрове за мигранти в Швеция

Няколко приюта за мигранти са били подпалени в нощта срещу събота в Швеция, съобщава ТАСС. Според местните власти става дума за умишлен палеж.

Пожари са избухнали наведнъж в три сгради на бившия затвор Сетила около град Бурос. В приюта е трябвало да бъдат разселени 100-150 мигранти от намиращите се в Гърция и Италия. В същото време в бивше училище в град Клиппан в Южна Швеция през прозорец е бил хвърлен горящ предмет.

През последните три месеца на 2015 г. в страната е имало регистрирани 58 подпалвания за центрове за бежанци.

Анкара получи пари от ЕС

Анкара започна да получава част от договорените 3 милиарда евро, които Европейският съюз одобри в началото на февруари, заяви представител от турското външно министерство, цитиран от в. "Хюриет". Средствата са целеви и са планирани за подобряване на условията на живот на бежанците, в замяна на което Анкара ще гарантира по-малко от тях да мигрират към Европа. Представителят обаче не разкрива конкретната сума, получена до момента.

Меркел: Бежанците да уважават жените

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че бежанците са длъжни да се интегрират в Германия, както и да спазват законите и да уважават жените. Това стана на предизборно събитие преди местните избори в три провинции в Германия, които се провеждат днес. "Ако някой си мисли, че може да не зачита жените, то той просто не е в страната, в която трябва да бъде", посочи Меркел, като напомни по този начин за събитията в новогодишната нощ в Кьолн.

Темата за миграцията беше в центъра на предизборната кампания Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц и източната провинция Саксония-Анхалт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай