Белият дом настоява за ограничаване на подслушването

Белият дом настоява за ограничаване на подслушването | StandartNews.com

Вашингтон. Работна група, назначена от президента на САЩ Барак Обама, препоръчва сериозни промени в програмите за наблюдение на Агенцията по национална сигурност (АНС), чиито своеволни действия бяха разкрити от Едуард Сноудън. Президентската работна група по разузнаването и комуникационните технологии призовава Обама да наложи на АНС да не събира масиви от данни за телефонни разговори (т. нар. метаданни) и да наложи нови ограничения върху употребата на лични данни от страна на комуникационни и технологични компании. 

Докладът на експертите е в обем от 300 страници и съдържа 46 конкретни препоръки към президента, изведени от месеците на изтичане на документи към медиите, които предизвикаха световен скандал. Една от най-главните точки препоръчва правителството да не може да събира и пази необработени масиви от лична информация за граждани с цел да подпомогне бъдещи разследвания на разузнаването, без преразглеждане на политиките на най-високо ниво. Ако бъдат приети, идеите на групата рязко ще увеличат контрола над АНС с нови нива на разрешения от външни органи. 

Други изисквания на експертите са Агенцията да се занимава само с външно разузнаване, да се отделят звената, които имат не-шпионски мисии, както и ръководството ѝ да бъде в ръцете на цивилни, защото досега е управлявана от военните. 

Друга препоръка е необходимите за разследвания метаданни за американски телефонни абонати да се събират от телекомуникационните компании или трета страна и да се дава достъп на властите само ако "конкретната търсена информация е пряко свързана с оторизирано разследване". В момента АНС държи тази информация на своите компютри. 

В резултат на скандала с Едуард Сноудън, комисията предлага и нови нива на защита на информацията от администраторите, които работят с нея. Предвижда се служителите по информационни технологии, какъвто беше Сноудън, да могат да си вършат работата, без да имат достъп до чувствителни разузнавателни данни. 

Белият дом разглежда предложенията и се очаква Обама да излезе с позиция до средата на януари. Тогава се очакваше да бъде публикуван и въпросният доклад, но тъй като в медиите започна да излиза откъслечна информация за съдържанието му, администрацията реши да го огласи по-рано ,за да попречи на спекулациите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай