Байдън настоява пред Нетаняху. Какво поиска за Газа

Какво си казаха в разговор

Байдън настоява пред Нетаняху. Какво поиска за Газа | StandartNews.com

В разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху президентът на САЩ Джо Байдън е подчертал необходимостта Израел да защитава гражданите си от тероризъм по начин, който защитава цивилното население, предаде Ройтерс, като цитира изявление на Белия дом.

Байдън също така "подчерта необходимостта от незабавно и значително увеличаване на притока на хуманитарна помощ за посрещане на нуждите на цивилното население в Газа".

САЩ призоваха по-рано днес своя съюзник Израел да направи всичко възможно, за да пощади палестинските цивилни в ивицата Газа, засегнати от войната срещу "Хамас".

Макар че Вашингтон не използва думите сдържане, деескалация или прекратяване на огъня, администрацията на президента демократ Джо Байдън е подложена на натиск да се опита да повлияе на своя съюзник, като изглежда, че взема отношение към критиците, които смятат репресиите на Израел за "непропорционални", отбелязва Франс прес.

Съливан подчерта, че "Хамас" прави "всичко по силите си, за да изложи хората на опасност, да ги използва като жив щит", но "Израел носи отговорност да вземе необходимите мерки, за да прави разлика между "Хамас", която не представлява палестинския народ, и невинните палестински цивилни".

Съветникът добави, че Израел трябва също да обуздае екстремистките заселници, отбеляза ДПА. САЩ "смятат за напълно неприемливо екстремистки заселници да извършват насилие срещу невинни хора на Западния бряг", подчерта Съливан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай