Байдън и Си Цзинпин размениха поздрави навръх важна годишнина

Байдън и Си се срещнаха в Сан Франциско през ноември

Байдън и Си Цзинпин размениха поздрави навръх важна годишнина | StandartNews.com

Президентите на Китай Си Цзинпин и на САЩ Джо Байдън си размениха новогодишни поздрави, предаде Синхуа. Това стана навръх 45-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави, уточни агенцията.

Байдън и Си се срещнаха в Сан Франциско през ноември и се споразумяха да възобновят военната комуникация на високо равнище. Тя беше преустановена, когато тогавашната председателка на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети самоуправляващия се остров Тайван през август 2022 г.

В новогодишното си обръщение сега Си обеща "обединяване" с Тайван.

"За последните 45 години като цяло взаимоотношенията между Китай и САЩ се придвижваха напред, не само повишавайки благосъстоянието на двата народа, но и допринасяйки за мир и стабилност в целия свят", заяви Си в посланието до Байдън по Централната китайска телевизия.

Той призова САЩ да работят заедно с Китай, за да популяризират стабилното, здравословно и устойчиво сътрудничество с конкретни действия. "В основата на нашите взаимоотношения трябва да е взаимното уважение, мирното съжителство и взаимоизгодното сътрудничество", каза още китайският лидер.

Ройтерс припомня, че тази година се честват 75 години от съществуването на Китайската народна република, създадена от Мао Цзедун. Толкова години се навършват през настоящата 2024 г. от установяването на дипломатически отношения между Китай и Русия (в лицето на предшественика ѝ СССР). В новогодишната нощ Си Цзинпин си размени поздрави и с руския президент Владимир Путин.

Направи го и с ръководителя на Северна Корея Ким Чен-ун, като двамата обявиха 2024-а за "година на приятелството" на двете страни, предвиждайки поредица от съвместни дейности. "Китай е готов да работи с Корейската народнодемократична република за по-усилено развитие на двустранните взаимоотношения и за нов принос към мира в региона", обяви Си Цзинпин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай